Увеличение на чиновническите заплати доведе до оставка на латвийското правителство

Увеличение на чиновническите заплати доведе до оставка на латвийското правителство

Министър-председателката на Латвия Лаймдота Страуюма обяви , че правителството подава оставка. Тя направи това след среща с президента Раймондс Вейонис, който прие оставката на кабинета.

"Правителството прие два държавни бюджета, успешно се справи с председателството на Латвия в Съвета на ЕС, за което все още получаваме положителни оценки. Държавата е в добро състояние - през третото тримесечие на т. г. БВП на Латвия нарасна с 3,3 на сто в сравнение с миналата година, повишиха се заплатите, има положителни промени в износа в сравнение с нашите съседи (. . .), инвестициите са с 6 на сто по-големи от миналогодишните. Държавата е в добро състояние", заяви Лаймдота Страуюма, цитирана от ТАСС.

Президентът Вейонис смята обаче според Франс прес, че правителството, ръководено от Страуюма, вече не работи добре.

За предстояща оставка на латвийския премиер се заговори миналата седмица заради рязка критика на бюджета за 2016 г., който бе приет на 30 ноември, и заради решението от догодина да се увеличат с 600-700 евро (с 20-30 процента) заплатите на държавните служители, включително на премиера и на членовете на правителството, отбелязва ТАСС.

Самата Страуюма тогава обясни, че не е знаела за тези планове, тъй като по това време е била на посещение в Китай.

Споделяне

Още от Свят