Увеличение на здравните вноски наесен прогнозира шефът на здравната комисия

Която и политическа сила да спечели изборите, неминуемо ще увеличи здравната вноска през септември. Това каза председателят на парламентарната здравна комисия доц. Атанас Щерев на кръгла маса за бъдещето на здравната реформа, проведена в сряда в столицата.

Всички политически сили срамежливо признават, че трябва да се увеличи вноската за здравно осигуряване, но никой не го казва открито заради предизборното време, допълни доц. Щерев, цитиран от БТА.

Той дори предложи размерът на здравната осигуровка да бъде 8%, а не 6%, както е сега, но увеличението да стане за сметка на други данъци.

Ако един човек взима 100 лева, а друг 3000, който получава повече, ще бъде ощетен от увеличаването на вноската, защото на него ще му се удържат 180 лв. за здраве, а на другия само 6 лв., като и двамата ползват едни и същи здравни услуги, даде пример доц. Щерев. По думите му хората с нисък доход трябва да бъдат убедени, че имат интерес да се увеличи вноската.

На кръглата маса бяха представени два проекта за бъдещето на здравната реформа - десен и ляв вариант.

Според десния вариант, представен от д-р Илко Семерджиев, ръководител на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване, е необходимо да се пристъпи към приватизация на лечебните заведения, които са регистрирани като търговски дружества, да се стимулира развитието на частните здравни заведения за потребностите на определени групи лица, нуждаещи се от медико-социални грижи, каквито са хронично болните.

Десните виждания за реформата в здравеопазването включват и въвеждане на конкуренция и в сферата на финансирането на лечебната помощ чрез премахване на монопола на задължителното здравно осигуряване. Тогава хората ще могат да избират между Здравната каса и частни фондове за здравно осигуряване.

Пушачите с 10% по-висока вноска от непушачите, иска Атанас Щерев

Пушачите и непушачите трябва да плащат различни по размер здравни вноски, а нормативната уредба за ограничаване на тютюнопушенето е половинчата и едва ли ще проработи, заяви в сряда председателят на здравната комисия доц. Атанас Щерев. Пушачите да плащат 10% от здравната вноска в повече, отколкото внасят непушачите, предлага доц. Щерев.

Има данни, че системата, по която в България е регламентирано тютюнопушенето, не е била ефективна в други държави, каза той. По думите му в САЩ в продължение на три години работят по подобна система, но поради неефективността ѝ от осем месеца има пълна забрана за пушене в заведения за обществено хранене. Там са се убедили, че този проблем не може да се реши с табели по масите "за пушачи" и "за непушачи", допълни доц. Щерев.

Българската нормативна уредба за тютюнопушенето е изключително либерална, допълни той.

Алтернативни виждания представи деканът на факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София проф. Цекомир Воденичаров.

Той предложи да се въведе праг за гарантирани от държавата средства за здравеопазване в размер на 5% от БВП за 2006 г. и до 2009 г. този праг да стане 5,9% от БВП. От 6-те процента здравна вноска 4% да отиват в Здравната каса, а 2%, които плаща осигуреното лице - в лицензиран здравен фонд.

Проф. Воденичаров предлага още да отпадне потребителската такса, а на личния лекар да се плаща по нова формула на базата на извършена услуга и брой прегледани лица.

Проблемът със здравно неосигурените българи ще бъде сред основните моменти в предизборна кампания, каза председателят на социалната комисия Хасан Адемов. Според него опрощаването на дълговете към здравно-осигурителната система ще демотивира коректните платци.

От друга страна обаче трябва да се реши въпросът с дължимите по закон здравни вноски на лицата, които пребивават дълго време в чужбина, където се осигуряват здравно по местното законодателство, напомни доц. Щерев..

Според него е нужно до края на мандата на Народното събрание да се промени Законът за здравето и здравното осигуряване с цел да се приеме адекватно решение за здравното осигуряване на българите, които живеят в чужбина и се осигуряват там.

"Българите в чужбина са най-малко две категории - хора, които живеят в чужбина, здравно се осигуряват там и никога не са ползвали нашата осигурителна система. Те имат пълното право да възразяват срещу сегашната уредба в закона", каза Щерев.

"Има и втора категория българи, които работят легално или нелегално в чужбина, но ползват нашата здравно осигурителна система, в която медицинските услуги са много по-евтини, без да плащат здравни вноски. Невъзможността да се отграничат тези две категории граждани поражда сегашния проблем", каза още доц. Щерев..

Преди седмица българи, живеещи в чужбина, остро протестираха, че държавата ги кара да плащат здравни вноски за услуги, които не ползват.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?