Увеличението на чуждестранните туристи за 2001 година е със 17,06%

Със 17,06% повече чуждестранни туристи са посетили България през 2001 г. в сравнение с предишната, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката. Министерството прогнозира, че приходите от международен туризъм за годината ще достигнат 1,25 - 1,3 млрд. долара.

С цел туризъм през 2001 г. у нас са дошли 2 755 717 чужденци. След приспадане на "куфарната търговия" от съседните държави, Германия води класацията с 374 323 туристи. На второ място е Гърция с 344 777 туристи. След тях са Македония, Русия, Югославия, Украйна, Великобритания, Израел.

Увеличава се броят на туристите от почти всички страни от ЕС, Централна и Източна Европа. Има спад на туристите от Турция, Албания, показват данни на министерството. Последствията от терористичните атаки в САЩ се усещат слабо, предимно в ръста на туристите от презокеанските държави, коментира министерството.

Броят на туристите от САЩ през октомври е намалял с около 15 на сто, но през ноември и декември се е увеличил съответно с около 3 на сто и с около 15 на сто. Има спад в туристите от Япония. Броят на руските туристи е намалял през месеците октомври-декември, което според ведомството е отражение на въвеждането на визи за руски граждани и преодоляването на техническите формалности около издаването им. Спад за същите месеци се наблюдава и в броя на туристите от Украйна и Грузия.

Приходите от международен туризъм за периода януари-октомври възлизат на 1,104 млрд. долара. Положителното салдо за 10-те месеца на годината от международен туризъм е 614,4 млн. долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Как смятате да прекарате Коледа и Нова година?