Увеличението на местните данъци в София отива на съд

Увеличението на местните данъци в София отива на съд
Увеличаването на данък сгради и такса смет за близо 100 000 столичани ще бъде атакувано пред Софийския административен съд, съобщи пред Mediapool в петък председателят на общинската комисия за контрол на бюджета и съветник от ДСБ Ивайло Йонков.

Преди ден с гласовете на ГЕРБ и "Атака" градският парламент извърши промени в зонирането на града, което автоматично води до по-високи данъци за жителите на 12 квартала.

От 2011 година техния данък сгради и такса смет ще бъдат изчислявани върху около 30% по-висока данъчна оценка, от което следват реципрочния увеличения. Това се случи по предложение на заместник-кмета Минко Герджиков и въпреки многократните обещания на кмета Йорданка Фандъкова, че данъците и таксите за столичани "няма да се повишават".

Ивайло Йонков заяви, че освен грешно, решението е взето и незаконно.

Той припомни, че предложението за презониране е трябвало да бъде качено на сайта на общината в срок от поне 14 дни преди приемането му, да бъде проведено обществено обсъждане и да бъде приложена съответната икономическа обосновка. Общинският съветник коментира, че нищо от това не е направено.

Въпреки това СОС прие от втора в първа зона да влязат ж.к. "Кривата река", ж.к. "Зона Б-5", долната част на кв. "Лозенец". От трета във втора - останалата част на "Лозенец", кв. "Банишора", ж.к. "Зона Б-18", районът около Централна гара, както и кварталите "Драгалевци", "Симеоново", "Малинова долина", "Княжево", "Киноцентър".

Столичният комплекс "Дружба" ще бъде в трета и четвърта зона - "Дружба 1" е в четвърта, а "Дружба 2" - в трета.

От ГЕРБ гласуваха "за" с мотив, че така се възстановява "справедливост" спрямо останалите жители на София, въпреки обещанията да не се вдигат данъци в кризисна година. По сметките на Герджиков увеличението трябва да донесе около 3 млн. лева повече в бюджета на София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?