Увеличението на минималната пенсия беше одобрено от надзора на НОИ

Увеличението на минималната пенсия беше одобрено от надзора на НОИ

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) одобри промени в Закона за бюджета на институцията, с които се повишава минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Предвижда се от 1 юли 2017 г. минималната пенсия да се повиши от 161.38 лв. на 180 лв., което представлява увеличение от 11.5 на сто, а от 1 октомври 2017 г. - на 200 лв. с увеличение от 11.1 на сто.

В резултат на промяната със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

Общата сума на средствата за двуетапното увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е около 100 млн. лв. за 2017 г.

Надзорният съвет на НОИ утвърди и проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, която от 1 юли 2017 г. ще се увеличи от 118.14 лв. на 120.98 лв.

В резултат на предложената промяна ще се повишат и размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност – пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и добавките към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?