Симеон Дянков:

Увеличението на заплатите във висшата власт ще е след изборите

Увеличението на заплатите във висшата власт ще е след изборите

Законопроектът за увеличение на заплатите по върховете на властите ще бъде оставен за разглеждане след парламентарните избори, обясни в понеделник пред БНТ вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. В проекта, за който медиите писаха в събота, е предложено премиерът,  президентът и председателят на парламента да получават заплата от 8000 лева.

Дянков обясни, че решението за новите заплати ще се приеме на последното заседание на сегашното правителство преди изборите. "Така щеше да е ясно, че не го правим за нас, а одобрението на законопроекта щеше да остане за следващия парламент", каза финансовите министър.

Дянков обясни, че не е сега моментът за прокарването на по-високите заплати, а на това мнение бил и премиерът.

Финансовият министър посочи, че при сегашните заплати неговите заместник-министри взимат по-ниски заплати от директорите на дирекции, които са им подчинени. "Проблемът е стар, а при Станишев беше решен по нечестен начин, като членовете на политическите кабинети влизаха в управителните съвети на държавни дружества и оттам получаваха допълнителни доходи", каза Дянков.

Той допълни, че вече има увеличение на доходите на част от работещите в държавния сектор. Дянков обясни, че знае от премиера, че всеки ден от мандата, в който се прави нещо добро, е част от предизборната кампания.

Финансовият министър допълни, че една от целите през 2013 година е да се намали младежката безработица и да се намери работа на трайно незаетите.

Споделяне

Още от България