Увереността на европейците, че САЩ ще им помогнат при руска атака, намалява

Увереността на европейците, че САЩ ще им помогнат при руска атака, намалява

Гражданите на европейските страни от НАТО са по-малко уверени, отколкото преди четири години, че Съединените щати ще им се притекат на помощ в случай на руска атака, показва проучване на общественото мнение, цитирано от Франс прес.

Центърът "Пю" е провел анкетата през лятото на миналата година сред 21 000 човека в 19 държави.

60 процента от участниците в сондажа, резултатите от който бяха публикувани в понеделник, смятат, че САЩ ще защитят с военни средства страна от НАТО, ако тя бъде нападната от Русия. На обратното мнение са 29 на сто от анкетираните.

Делът на хората, които са уверени в американската помощ, варира по държави. Така например, той е намалял от 2015 г. с 8 процента във Франция, с 5 процента в Германия, с 3 процента в Канада и с цели 16 процента в Унгария. За сметка на това той се е увеличил със 7 на сто във Великобритания и Италия и с 6 на сто в Турция.

Както и през 2015 г., гражданите на държавите от НАТО не са ентусиазирани от идеята тяхната страна да помогне на друг член на Алианса в случай на руска агресия, отбелязва Франс прес.

Само в пет държави - Нидерландия, Съединените щати, Канада, Великобритания и Литва - мнозинството от анкетираните подкрепят изпълнението на задълженията по Член 5 от Северноатлантическия договор. Той предвижда, че атака срещу една страна от НАТО е атака срещу всички съюзници от Алианса.

Този дял пада до 41 процента във Франция и Испания, 36 на сто в Чехия, 34 процента в Германия, 33 на сто в Унгария, по 32 процента в Турция и Словакия и само по 25 на сто в Гърция и Италия. На последно място е България, където само 12 процента от анкетираните подкрепят притичването на помощ на друга страна от НАТО в случай на руско нападение.

Изправен, 30 години след падането на Берлинската стена, пред сериозни предизвикателства - от милитаризирането на космоса през възстановяването на мощта на Русия до възхода на Китай като военна сила - Северноатлантическият алианс е все по-разделен, отбелязва Франс прес.

Общо 53 процента от анкетираните имат положително мнение за НАТО, а под една трета - отрицателно. Подкрепата за Алианса е най-голяма в Полша, а най-малка - в Турция, посочва Ройтерс.

Имиджът на НАТО обаче се е влошил чувствително в Съединените щати и Франция миналата година, след като американският президент Доналд Тръмп и френският му колега Еманюел Макрон поставиха под въпрос значението на организацията, отбелязва агенцията.

52 на сто от анкетираните американци са гледали благосклонно на Алианса миналата година - сериозен спад от 64-те процента година по-рано. Във Франция, чийто президент обяви, че НАТО е в "мозъчна смърт", 49 на сто от участниците в допитването са имали положително мнение за организацията срещу 60 процента през 2017 г.

Споделяне

Още от Европа