"Уви, чакат ни нови избори". БСП върна последния мандат (видео)

"Уви, чакат ни нови избори". БСП върна последния мандат (видео)

Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна неизпълнен последния проучвателен мандат за съставяне на правителство в 46-ото Народно събрание. Страната отива на трети парламентарни избори в рамките на по-малко от година.

"Положихме максимални усиля за разум, диалогичност и отговорност и пред държавата, и пред народа. Не срещнахме подкрепа от страна на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" поради което ви връщаме мандата неизпълнен", каза Нинова на президента.

Радев поздрави БСП за отговорния подход при опита ѝ да състави правителство с третия мандат. "Уви, чакат ни нови избори", каза той.

Пред журналисти Нинова каза, че в закритата част от срещата с Радев го е попитала дали е решил кога ще разпусне парламента. Той ѝ обяснил, че в сряда предстои среща с ЦИК, за да обсъди въпроса. Лидерът на БСП отново заяви, че според нея е по-добре вотът да е 2 в 1. "Не сме обсъждали дали да е с първия или с втория тур на президентските избори. Това е решение на президента", каза Нинова.

Нинова първоначално бе обявила, че ще забави връщането на мандата до 10-15 септември, за да може спокойно да бъде приета актуализацията на бюджета. Само няколко дни по-късно обаче се опита да забърза процедурата, а след като не успя, ръководството на БСП взе решение мандатът да бъде върнат по-рано – на 7 септември.

Така социалистите оставиха в ръцете на Радев решението дали да разпусне парламента веднага и да размине датите на президентските и парламентарните избори през ноември, или да изчака да се гласува актуализацията на бюджета и евентуално на други закони, което би означавало избори 2 в 1.

Според конституцията президентът трябва да разпусне парламента, но няма предвиден срок, в които да стане това. Миналата седмица държавният глава даде заявка, че ще забави разпускането, за да може депутатите да разгледат на второ четене актуализацията на бюджета и най-важните законопроекти. Във вторник в пленарната зала се разглеждат промените в бюджетите на ДОО и НЗОК. Заради липсата на ясно мнозинство, гласуването се превърна в хаос, а ГЕРБ, БСП и ДПС приеха противоречащи си текстове.

Отново във вторник изтича срокът за предложения между двете четения в актуализацията на националния бюджет. Очаква се в сряда ресорната комисия да се събере, за да ги обсъди и да влязат за окончателно гласуване в пленарната зала в четвъртък и петък.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?