Уволнен е директорът на СМГ Антони Стоянов

Антони Стоянов

Директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов беше уволнен в понеделник след продължили два месеца протести на родители и учители срещу него и след като от Министерството на образованието го призова да се оттегли преди десетина дни, но той отказа. Заповедта за уволнението на Стоянов му е била връчена от комисия от Столичното управление на образованието, съобщи директорът на звеното Ваня Кастрева пред журналисти.

Недоволството на родители и учители срещу Стоянов се надигна през юли заради това, че уволни учителката по математика Петя Тодорова, която се ползва с уважение сред колегите си и родителите. Обяснението на Стоянов за отстраняването ѝ бе, че Тодорова е уронила престижа на гимназията и е дискриминирала около 130 свои ученици в качеството си на член на националната комисия за подбор на кандидати за състезанието "Европейско кенгуру".

Началникът на регионалното управление по образованието в София Ваня Кастрева съобщи, че до вторник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността директор и той ще изяснява казуса с уволнената учителка Петя Тодорова.

Версията на уволнения директор е, че Тодорова е дискриминирала 130 ученици от СМГ и още други от страната, като се е подписала под решение, което допуска до националния кръг на състезанието “Европейско Кенгуру“ само учениците, регистрирани към единия легитимен организатор, въпреки че ученици, регистрирани към другия легитимен организатор – Съюза на математиците в България (СМБ), са с равни и дори по-високи резултати.

При квота от 400 човека, които трябва да бъдат класирани на Националния кръг, Стоянов твърди, че Тодорова е допуснала с подписа си 390, регистрирани само към единия организатор- сдружение “Европейско Кенгуру“.

“В изявленията си пред различни медии Петя Тодорова разказваше как не е била получила резултатите от СМБ, но два дни по-късно, веднага щом ги получила, е подписала друг протокол, съдържащ резултатите и на явилите се 196 деца, регистрирани към СМБ", твърди Стоянов.

Така по думите му деца с високи резултати не са допуснати да се явят на Национален кръг, защото не са регистрирани при “правилния“ организатор. Дискриминацията се изразява в това, че ученик, регистриран към сдружение Европейско Кенгуру, е допуснат със 70 точки, а такъв от СМГ, регистриран към СМБ – се допуска само ако има 100 точки.

Самата Тодорова отрича да е лобирала за когото и да било и с подписа си единствено е удостоверила, че децата са получили съответните оценки на областен кръг на състезанието и са допуснати до национален.

Според нея проблемът е бил решен след намеса на МОН и така няколко дни след първия протокол е подписан и втори – с учениците на другия организатор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?