Уволнен е инспекторът от ДАИ, заснет да иска подкуп от турски тираджия

Корумпираните български полицаи влязоха в популярна в Турция реклама за сухи супи

Уволнен е инспекторът от ДАИ, заснет да иска подкуп от турски тираджия

Инспектор от хасковската дирекция на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация“ бе уволнен в четвъртък, часове след като стана ясно, че турски тираджия го е заснел да си иска подкуп и пусна видеото в в YouTube в края на месец май.

Уличеният в корупция служител е с инициали П.В. и на записа, разпространен от сайта  "Биволъ", се вижда ясно лицето му. След проверка на транспортното министерство директорът на ДАИ Цветелин Цветанов го е освободил.

Сигналът за рушвета, придружен с видеоматериала, е постъпил в понеделник вечерта в ИА "Автомобилна администрация“. Проверката установила, че инспекторът, освен че е поискал подкуп, е нарушил и вътрешните правила за контролната дейност, които изискват всичките проверки на пътя да се извършват в обхвата на камерите за видеонаблюдение, монтирани в служебните автомобили на агенцията.

Записът е запечатал лицето на българския инспектор и се чува как той поздравява на турски и започва да си говори с шофьора, като използва и български и турски думи. Българският държавен служител иска пари от шофьора с кодирани думи, като вместо конкретната сума, той назовава цветовете на евробанкнотите.

Не червени, сини…

На въпрос на турския тираджия "Пари ли да давам?“, българският държавен служител невъзмутимо отговаря: "Ми, кво искаш, контрол ли да ти правя?“. На въпрос на тираджията: "Кач евро?“ (Колко евро?), той отговаря – Ти си знаеш, комшо, маави (сини), йок кармазъ (не червени) – т.е. синята банкнота (20 евро), а не червената (10 евро). Турският шофьор му казва, че има само турски пари – 100 лири.

Българският служител иска още 10 евро, след което се чува как двамата си разменят банкноти. След това те се шегуват нещо за парите и се разделят, като си пожелават всичко добро.

Както става ясно, изгърмелият инспектор е назначен през ноември м.г. и все още е в изпитателен срок. Това вероятно обяснява и крайно непредпазливото му поведение, за разлика от по-опитните кадри, които много внимават да не бъдат заснети със срита камера.


За една чорба

На второто видео се вижда как камионът спира на последния български пост преди турската бариера на Капитан Андреево и водачът разговаря с жена, служител на Гранична полиция.

От разговора се разбира, че тя му иска 5 евро, той предлага 2 лири и се пазарят. Водачът се шегува, че рушветът е "за чорба и кебап“, вероятно във връзка с популярната в Турция реклама за суха супа, която възпроизвежда сцена с български полицай, искащ рушвет от турски гастербайтери.

В тази реклама вместо пари катаджията получава от рекетираното семейство пакети със сухи супи. Видеото на турския тираджия обаче не е реклама, а истинско риалити. Той дава на граничната полицайка реални пари и продължава към турската бариера, където обаче никой не му иска пари "за чорба“.

От транспортното министерство съобщиха още, че е назначена проверка в областния отдел "Автомобилна администрация“ в Хасково, като всички служители, отговарящи за пътния контрол, са временно отстранени от тази дейност до приключването на проверката, като на тяхно място са осигурени други екипи.

Ведомството припомня, че от близо месец в ДАИ се разработва план за превенция срещу корупцията., а след сегашния инцидент министър Ивайло Московски е наредил този план да бъде готов до края на идната седмица.

Ръководството на ИА „Автомобилна администрация“ ще разчита и в бъдеще на сигнали за нередности и нерегламентирани действия от страна на нейни служители, като всеки един случай ще бъде разследван незабавно и при откриване на доказателства ще бъдат предприемани действия срещу виновните служители. Сигнали могат да бъдат подавани на телефони 0700 19 990 и 02/ 940 94 00, както и чрез електронна поща: [email protected]

Споделяне

Още по темата

Още от България