Уволнен е прокурор, “забравил” да изпълни 26 присъди

Вероника Кольова, бивш районен прокурор на Лом и понастоящем обвинител в окръжната прокуратура в Белоградчик, е уволнена от Висшия съдебен съвет (ВСС). Това съобщи главният прокурор Борис Велчев в сряда. Преди месец и половина Върховна касационна прокуратура образува досъдебно производство срещу Кольова за “престъпления по служба”.

Тя е обвинена, че в качеството си на районен обвинител на Лом е нарушила служебните си задължения, като не е приключила в законоустановения срок 1422 прокурорски преписки и следствени дела в периода 1989 – 1996 г. От това са “настъпили значителни вредни последици за българската прокуратура”.

Кольова ще отговаря и за престъпление по чл. 295 от НК, за това, че като районен прокурор на Лом, “с цел да избави другиго от наказание”, е “пропуснала да изпълни 26 влезли в сила присъди, които вече са погасени по давност”.

Ако бъде призната за виновна, Вероника Кольова може да получи наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години.

Тя става и първият уволнен прокурор от встъпването в длъжност на Борис Велчев през февруари т.г.

В същото време Велчев съобщи, че са приключили още две следствени дела срещу прокурори, извършили престъпления по служба. Очаква се до седмица да бъдат внесени искания във ВСС за сваляне на магистратски имунитет.

В момента досъдебни производства се производства се водят срещу 7 прокурори, сред които е и бившият шеф на Софийска районна прокуратура Славчо Кържев.

Споделяне

Още от България