Уволнен е шефът на агенцията по рибарство

Директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Майдън Сакаджиев е бил освободен от поста заради неефективната работа на звеното и заплаха от санкции заради неспазване на европравилата в областта на рибарството. Решението на земеделския министър Васил Грудев е взето след анализ на дейността на рибарската агенция и след съгласуване с премиера Георги Близнашки, съобщиха от Министерството на земеделието и храните в сряда.

Причините за уволнението на Сакаджиев са системно неизпълнение на задължения  от страна на Агенцията, в предвидените за това срокове, по евроизискването за създаване на система за контрол на Общността за гарантиране на спазването на правилата на общата политика в областта на рибарството. Поради забавянето срещу България е стартирана наказателна процедура от страна на Европейската комисия, която към момента се намира в досъдебна фаза, обясниха от агроведомството. Получени са били и редица писма от страна на Европейската комисия за недоброто функциониране на ИАРА, а извършен от земеделското министерство одит потвърдил тези констатации.

На мястото на Сакаджиев е назначен Янчо Янев.

Той е роден през 1969 г. в гр. Несебър. Янев има магистърска степен по "Публична администрация“ от Университета за национално и световно стопанство - София. От 2009 г. работи в ИАРА, като последната заемана от него длъжност е началник – отдел "Регионален център за рибарство и контрол "Югоизточна България“, в които се включват центровете "Бургас“, "Стара Загора“, "Ямбол“ и "Сливен“. Владее немски и руски език.

Споделяне

Още от България