Уволнен е шефът на полицейското разузнаване в Истанбул

Началникът на разузнавателния отдел на истанбулската полиция Ахмед Илхан Гюлер е би отстранен от турското правителство заради неправилна оценка на информация за подготвяно убийство на журналиста от арменски произход Хрант Динк, който бе застрелян в средата на януари. Това съобщиха във вторник световните агенции, позовавайки се на Анадолската информационна агенция и местни телевизии.

Вчера Анадолската агенция съобщи, че в  окръжната дирекция по сигурността в Самсун (Северна Турция) е отстранен от длъжност един служител, а друг служител в жандармерията е бил преместен в резултат на разследването на случая с публикуването на снимка на полицаи с предполагаемия убиец на журналиста Хрант Динк. Четирима полицаи в Самсун бяха уволнени, и четирима жандармеристи бяха преместени на други места още на 2 февруари, когато

турските медии разпространиха снимки и видеоматериал, показващи полицейски служители, позиращи с предполагаемия убиец на Хрант Динк - Огюн Самаст. Снимките били заснети в Самсун, където Самаст, който призна, че е стрелял срещу журналиста на 19 януари, бе арестуван ден по-късно.

Убийството на Хрант Динк и последвалия скандал в полицията съживи страховете в Турция от съществуването на твърдолинейни националисти в силите за сигурност, които са готови да погазят закона в защита на своята идеология, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Балкани