Уволнен е шефът на украинската Служба за сигурност

Валентин Наливайченко

Върховната рада уволни шефа на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) Валентин Наливайченко с гласовете на 248 депутати при необходими 226 в 450-местния парламент, предаде ТАСС.

Тези дни президентът Петро Порошенко изрази недоволство от работата на Наливайченко, а тази сутрин внесе в парламента предложение да бъде изпратен в оставка, уточнява агенцията.

Украинският президент е недоволен от хода на борбата с корупцията в страната, действията, предприемани срещу контрабандата, разследването на нашумелите престъпления и от дейността на ССУ в зоната на операцията срещу сепаратистите в Източна Украйна, поясни Игор Кононенко от парламентарната група на Блока на Петро Порошенко.

Източници на украински медии свързват неофициално конфликта между държавния глава и бившия шеф на тайната служба с "близостта" на Наливайченко до олигарха Дмитро Фирташ, също и с твърдения, че той е планирал да изобличава корупционери от обкръжението на президента.

Самият Наливайченко нарече "комунистически дивотии" предположенията, че е уволнен, защото политици отправили обвинения, че шефът на тайните служби докладва по-често на американския посланик, отколкото на украинския президент.

Споделяне

Още от Свят