Уволнен митничар обясни "какъв разграден двор" е била пивоварната на Мишо Бирата

Михаил Михов - Мишо Бирата

Уволнен митничар, който е бил в екипа, правил проверка на пивоварната в Леденика, заяви във вторник, че при първото влизане в обекта, собственост на бизнесмена Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, проверяващите са видели, че тя прилича "на разграден двор", а не на лицензирано място, където се произвежда акцизен продукт.

Това разказа Иван Манев, който е бил уволнен веднага, след като "отгоре" е било наредено да се прекрати проверката срещу пивоварната на Мишо Бирата. Манев се яви пред временната парламентарна комисия, разследваща случая със записа на разговора между Бойко Борисов и тогавашния шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов. В записа се чува как Борисов нарежда на Танов да прекрати проверката на пивоварната, защото собственикът ѝ е "близък до президента Първанов".

Комисията трябва да установи дали записите съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт.

Иван Манев заяви, че до ноември 2009 г. е изпълнявал длъжността държавен експерт в Агенция "Митници”.

"Проверката на фирмата беше възложена след направен анализ от гледна точка на постъпленията от акциз, които бяха минимални. При проверката се установи, че обектът представлява най-малкото един разграден двор. Не знам как е бил даден лиценз на този обект, липсват заграждения, измервателни уреди, дневници за складови наличности и различни документации. Обектът беше обезпечен, тъй като нямаше никаква документация”, разказа Манев.

"Счетоводството се намираше в офиса на фирмата в град Варна. Бяха уведомени колегите от Варна, за да изискат всякакъв вид документация, свързана с дейността на фирмата. В обекта намерихме и рецептурник в офиса, в който беше описано как да се произведе етилов алкохол от стара бира”, посочи той.

Иван Манев обясни още: "Намерихме дневник, в който бяха записани по дати количества произведен спирт. На третия ден ми казаха, че няма смисъл да присъствам на проверката. След това ми беше казано, че трябва да напусна Агенция "Митници”. Уволниха и колегата, с когото бяхме координатори по проверката. Стана ми ясно, че уволнението е било свързано с този случай. Обстоятелствата предполагат, че са извършени много нарушения”.

Бившият митничар обвини за уволнението си тогавашния директор Ваньо Танов. Когато от медиите разбрал за телефонния разговор на Танов с Бойко Борисов, той "навързал" нещата с уволнението си. "След като написах тази докладна, в която да обобщя всички данни (от проверката в Леденика - бел. ред.), няколко пъти при мен идва директорът на моята дирекция да ми казва, че ще бъда уволнен, тъй като съм "ударил хора на генерала”, имайки предвид не генерал Ваньо Танов, а друг генерал”, каза той и попита кой ще плаща съдебните разноски и обезщетенията, които съдът присъжда за всяко дело, спечелено от непраморено уволнен митничар, какъвто бил неговият случай.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?