Уволнен обвини митнически шефове за чадър над контрабандата

Въпросът за оставките на министрите на вътрешните работи и на финансите Георги Петканов и Милен Велчев отново е актуален, заяви зам. председателят на СДС и бивш шеф на МВР Емануил Йорданов. Според Йорданов не работят мерките за борба с престъпността, набелязани в актуализираната стратегия на кабинета.

Четирима митничари бяха уволнени вчера след като преди месец бяха отстранени други шест техни колеги от Калотина и Кулата. Уволненията са след извършена проверка за обработката и пропускането на 83 камиона със стоки, превозвани от фирмата M.G.S. ЕООД на Николай Методиев-Пилето и още 25 от други транспортни фирми. Проверката е установила, че превозните средства са влизали през митница Калотина, когато на работа е била една и съща смяна митнически служители.

Пред Би Ти Ви днес, уволненият митничар Здравко Дечев заяви обаче, че той и тримата му колеги са изпълнявали заповеди на началниците си, за да пускат през митницата необработени товари. Те ги задължавали да "работят", ако искат "да живеят добре".

Дечев съобщи, че 10-12 камиона месечно са "оправяни"- пускани без проверка, на митница Калотина. Около хиляда лева е сумата, която си е докарвал един редови митничар, но това е ставало с нареждането на по-висшестоящите. Според Дечев един такъв подобен канал, като на Пилето, по какъв начин би могъл да съществува без протекция на високо ниво в агенция "Митници".

Думите му станаха повод зам.шефът на СДС Емануил Йорданов да припомни, че още през есента на миналата година е поискал оставките на министъра на вътрешните работи и министъра на финансите.

"Тогава много хора питаха защо и министърът на финансите. Много лесно е обяснението. Когато говорим за контрабанда, когато говорим за това, че мишени на атентати и престъпления са хора, които са едва ли не най-големите контрабандисти на държавата, това означава, че министърът на финансите не е свършил своята работа", заяви Йорданов.

Инспекторатът на митниците започна проверка след като през юни м.г. МВР залови 5 камиона с контрабандна китайска стока, внесена от фирмата на Николай Методиев, работил според полицаите за убития в Амстердам по-късно топ контрабандист Константин Димитров-Косьо Самоковеца. Тогава Пилето успя да разпломбира и изнесе стоката от тировете, задържани на Долни Богров след като заплаши полицаите. В резултат на това контрабандната стока изчезна и бе заменена с изолационни материали, каквито по документи са били декларирани на митницата. Още миналото лято източници от МВР твърдяха, че шефове от висок ранг в митниците са замесени в канала, но подчинените на Милен Велчев отричаха дълго време.

По повод вчерашната конфузна ситуация в ефира на телевизията, когато министър Георги Петканов потвърди, че четирима наркобосове са арестувани за 24 часа, а минути след това един от тях - Златко Баретата влезе в студиото, за да докаже, че е на свобода, Йорданов препоръча нещата да се огласяват тогава, когато работата е свършена и има годни доказателства, стигнали до прокурора.

Мутрите трябва да бъдат притеснявани "без да се вдига излишен шум", смята бившият МВР шеф.

Според Йорданов, министър Георги Петканов трябва да бъде извикан на отчет в парламента за резултатите от борбата с престъпността.

Мерките, предложени в приетата от управляващите "Актуализирана стратегия за противодействие на престъпността" с акцент върху организираната престъпност бяха доста хаотични и още при приемането им преди месеци беше ясно, че няма да дадат никакъв резултат, каза Йорданов.

"Когато този отчет бъде направен, ще стане ясно доколко са били верни тезите, излагани при дебатите преди приемането на стратегията, и доколко е била ефективна работата след това", заяви бившият вътрешен министър.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?