Уволнен от МВР осъди министър Петканов за обида

Софийският районен съд осъди министъра на вътрешните работи Георги Петканов да заплати 750 лева административна глоба. Съдът наложи глобата заради обидна реплика на министър Петканов към бившия шеф на тила в МВР Йордан Ковачев, казана в интервю.

Според тъжбата на Ковачев, министърът е употребил несъвместими от гледище на морала и установените правила на обществения живот обиди, накърнили доброто име на Ковачев. През юни 2002 г. пред "Труд" министър Петканов е казал за Ковачев: "Вижте, въпросът за Ковачев за мен е приключил. С престъпници аз не кореспондирам и критики от корумпирани не приемем. Корумпиран е Ковачев."

Ковачев бе уволнен дисциплинарно от Петканов преди две години за "констатирани нарушения на служебните задължения, от които са настъпили значими вредни последици за МВР. Поводът бе несвършена работа по сделка за програмни продукти с персонални данни за социалното и здравното осигуряване на служителите в МВР. Комисия в МВР предложи тогава Ковачев да се накаже само с "порицание", но Петканов го уволни дисциплинарно.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?