Уволнен пътен шеф е обвинен за смъртния инцидент в "Ечемишка"

Георги Златев е бил информиран за риска от подобен инцидент, но не предприел нищо

Прокуратурата обвини бившия шеф на Дирекция "Пътна инфраструктура" към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Георги Златев за причиняване на смърт по непредпазливост, обяви в понеделник ръководителката на Софийската окръжна прокуратура Наталия Николова на специален брифинг.

Така Златев, който бе уволнен от АПИ заедно с още няколко шефове ден след бруталния смъртен инцидент, стана първият обвинен за трагедията в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус" от 5 февруари, когато откъртена осветителна конструкция падна и уби на място жена в преминаващ автомобил.

Според държавното обвинение Златев е бил информиран, че носещата конструкция на осветлението там е корозирала и съществува риск от инцидент.

"Същият е бил длъжен по трудова характеристика да предвиди ремонтни работи, да представи заявки за извършването им към АМ "Хемус", подчерта прокурор Николова.

По думите ѝ на Златев е определена най-леката мярка за неотклонение – "подписка".

Продължава прокурорската проверка на действията на всички служители на АПИ, ангажирани с ремонтите и поддръжката на пътни съоръжения.

Както е известно, след трагичния инцидент пътната агенция извърши спешна проверка на всички тунели в страната, която установи, че половината от тях са рискови. Служебният кабинет пък извърши ремонт на осветлението в "Ечемишка", който излезе 390 000 лева.

Последва нова прокурорска проверка, след като главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по репортаж на предаването на "Господари на ефира", според който цената на ремонтните дейности е била завишена.

Журналистите се бяха обърнали за консултация към инж. Славчо Славов, който е собственик на фирма за електроизграждане. По негови сметки ремонтът на тунела с най-скъпи материали би струвал по-малко от 150 000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България