mediapool.bg Ти си това, което четеш
Нов кървав инцидент

Уволнен служител застреля свой бивш колега в центъра на Ню Йорк

Нападателят бе убит от полицията, 9 са ранените при стрелбата пред Емпайър стейт билдинг
19:28 | 24 август 2012 | 42 коментара

Двама човека са убити, а 9 ранени след като уволнен неотдавна служител уби свой бивш колега и след това откри безразборна стрелба по минувачи пред Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк. Нападателят бе застрелян от полицията, а никой от пострадалите не е с опасност за живота.

Стрелбата е започнала малко след 9 ч. местно време (13 ч. по Гринуич) на тротоара на Пето авеню, пред небостъргача, превърнал се в символ на града.

Нападателят е 53-годишният Джефри Джонсън, дизайнер на дамски аксесоари. Той е бил уволнен от работа заради съкращения във фирмата Hazan Imports и се върнал в бившия си офис в петък сутринта, за да отмъсти на 41-годишния си директор.

Джонсън е проследил бившия си колега до 33-та улица и стрелял по него. Не е ясно стрелял ли е по множеството пешеходци пред Емпайър стейт билдинг или минаващите са били засегнати от стрелбата срещу бившия шеф на Джонсън.

Строителен работник, който бил свидетел на инцидента, проследил нападателя и сигнализирал полицаи, които били наблизо. Когато полицаите доближили Джонсън, той извадил оръжието и стрелял по тях. Полицаите са отвърнали на огъня и са го застреляли, съобщи кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

Сред ранените няма сериозно пострадали. Някои от тях може да са засегнати от стрелбата, разразила се между полицаите и нападателя, каза още Блумбърг. Той изключи вероятността инцидентът да е свързан с тероризъм.

Жертвата е Джонсън е Стивън Ерколино, служител в Hazan Import, според думи на негова близка.

Първоначалните информации за мотивите на нападателя бяха противоречиви. Според очевидци стрелбата избухнала в резултат на спор между двама служители.

По думите на Джил Грийнууд пред "Уолстрийт джърнал", работеща в Емпайър стейт билдинг, първите изстрели се чули в 9.04 часа местно време, като малко след това хората започнали масово да излизат от сградата, тъй като ехото от стрелбата звучало сякаш се случва вътре. След това обаче от охраната на сградата съобщили, че стрелбата е пред входа на небостъргача.

33-годишният Майк Чанг пък разказва пред изданието, че около 9.03 часа е вървял от близката станция на метрото към сградата, когато видял хора, тичащи към него, да крещят: "Пистолет!"

Това не е първото подобно нападение в САЩ за това лято. На 20 юли 24-годишният Джеймс Холмс, дегизиран като Жокера, герой от филм от сагата за Батман, застреля 12 души и рани 58 в кино в Орора, Колорадо. На 5 август въоръжен мъж откри огън в сикхски храм в Милуоки и уби шестима души и рани тежко трима, допълва БТА.

Емпайър стейт билдинг е един от най-прочутите небостъргачи в света и сред най-посещаваните от туристи в Ню Йорк, като районът около него е основен транспортен възел в града.

Още от Свят