Уволнен за корупционни съмнения зам.-министър стана следовател

Уволнен за корупционни съмнения зам.-министър стана следовател

Уволненият заради мегакорупционния скандал зам. - министър на бедствията и авариите от квотата на ДПС Делян Пеевски бе възстановен като следовател в Столичната следствена служба. Това реши в сряда Висшият съдебен съвет (ВСС).

Преди пет месеца премиерът Станишев отстрани Пеевски, тъй като името му се оказа замесено в конфликта “Овчаров – Александров”. По твърдения на директора на “Булгартабак” Христо Лачев, Пеевски му оказвал натиск да назначава кадри на ДПС в държавния холдинг и го рекетирал. Срещу Пеевски беше образувано и досъдебно производство, което бе прекратено поради липсата на данни за престъпление.

Само двама от членовете на ВСС гласуваха против връщането му в съдебната система -  Петър Стоянов и Пламен Стоилов. След заседанието членът на ВСС от прокурорската квота Цони Цонев обяви, че съветът е бил в състояние на безизходица и е нямало как да вземе друго решение.

Той мотивира тезата си със случилото се при първия опит на Пеевски да се върне в системата. След уволнението му от зам.-министерския пост предишният  ВСС отхвърли молбата му с мотива, че след като няма морал да е в изпълнителната власт, той не може да работи като магистрат.

Пеевски обжалва решението пред Върховния административен съд (ВАС), който уважи искането му и върна на ВСС молбата му да бъдат възстановени магистратските му права. Съдът тогава посочи, че становището на съвета за липса на морални качества у Пеевски не може да е мотив за решението да му бъде отказано да се завърне в съдебната система.

“Ние взехме това решение в условията на обвързана администрация и нямахме друг полезен ход след решението на ВАС”, каза Цонев. От ВСС не са проверили дали Пеевски участва в управление на фирми, което би го поставило в условия на несъвместимост с магистратската длъжност. Това би трябвало да бъде проверено след като той вече влезе в следствието.

Проверка на Mediapool в правния регистър ”Дакси” показа, че Пеевски участва в управлението на сдружение “Спортен клуб Левски”, което от своя страна притежава дялове в 10 фирми. Според различни публикациите в медиите, той се сочи и като шеф в пресгрупата “Монитор” след като майка му и бивш шеф на Спортния тотализатор Ирена Кръстева закупи групировката от Петьо Блъсков.

Преди днешното гласуване досегашният председател на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров каза, че ако ВСС реши да не възстанови магистратските права на Пеевски, може да се създаде опасност от прецедент. ВСС трябва да изпълни съдебното решение на ВАС, каза Григоров.  

В сряда ВСС отклони искането на бившия следовател от Благоевград Стоил Колев за връщане в съдебната система. Мотивите за това са недостатъчно данни около сблъсъка на Колев с правосъдието. През 2005 г. той бе осъден на 3 години условно за корупция в Софийски градски съд. Следователят предоставил пред ВСС два акта за прекратени наказателни процедури срещу него, но членовете на съвета поискали по-обемна справка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?