Уволнена е ръководителката на държавния строителен контрол

ГЕРБ: Премиерът да преразгледа решението, някой иска до узакони спрени от Гечева обекти по Черноморието

Милка Гечева

Шефът на Дирекцията за национален строителен контрол Милка Гечева е била уволнена във вторник, съобщи бившият регионален министър и днешен депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова.

Премиерът Пламен Орешарски да преосмисли уволнението, което и извършено без аргументи. В противен случай остават съмненията, че някой иска отново да узакони незаконни обекти по черноморското крайбрежие, заяви Павлова.

"Изключителен професионалист и експерт, от 15 години работи в сферата на строителния контрол. От младши експерт, инспектор, началник отдел, заместник-началник и ръководител на службата. Тя не е политическо назначение, тя не може грам да бъде класифицирана като "калинка”, изключителен професионалист. Благодарение на този човек в нашата страна успяхме и бяха спрени най-безобразните "Дюнигейт”, къмпинг "Корал”, Иракли, Камчийски пясъци, в Несебър. Всичко това, което се случва беше благодарение на абсолютната воля, непреклонност на експерти, които искат да прилагат закона", разказа бившият министър пред Нова телевизия в сряда.

Тя обясни освен това интересната, по думите ѝ, връзка между тези обекти и въобще строителния контрол, незаконните обекти при застрояването на Черноморието и предложения първоначално за министър на инвестиционното проектиране архитект Калин Тихолов.

"Един е проектантът, един е архитектът и той беше номинацията на това правителство именно за министър на това министерство. Не се случи благодарение на медийния и граждански натиск. Да, но се случи, че се сложи един министър, освен че живее на социални помощи, които се точат от Франция, ние имаме един министър изключително близък до този човек и те сега трябва очевидно, може би това е моето и не само моето подозрение и версия, да си узаконят всичко това, което им е спряно, което са проектирали, което са си планирали обаче не им излезе сметката да презастроят и да си узаконят безобразията", добави Павлова.

Кадровите решения ще са и част от дебата по вота на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски, който ГЕРБ ще поиска. От партията оцениха кадровата политика на управляващите като арогантна и безпринципна. За 100 дни има поне 100 скандални уволнения на доказани експерти, коментира Лиляна Павлова.

Бившите управляващи недоумяват и от назначаването на Джейхан Ибрямов за заместник-министър на инвестиционното проектиране, защото нямал нужната квалификация. Не може, по думите на Лиляна Павлова, един кинезитерапевт да отговаря за общините за проекти, спечелени от тях, за над 10 милиона лева.

Атаката срещу Ибрямов не е на етническа основа, а на експертна, уточни Александър Ненков от ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България