Уволнена е шефката на германската служба за миграцията и бежанците

Уволнена е шефката на германската служба за миграцията и бежанците
Шефката на германската Федерална служба за миграцията и бежанците (БАМФ) Юта Корт беуволнена в разгара на скандал за неправомерно одобряване на молби за убежище, съобщиха световните агенции.
 
Вътрешният министър Хорст Зеехофер "уведоми ръководителката на БАМФ, че е освободена от длъжност", съобщи говорител на вътрешното министерство.
 
Това държавно ведомство е обвинено, че е одобрило неправомерно над 1200 молби за убежище чрез офиса си в Бремен, като е възможно това е ставало срещу плащане на подкуп. Обвиненията са от периода 2013-2016 г. Корт оглави службата през 2017 г., отбелязва ДПА.
 
Решението за уволнението на Корт идва в момент, когато Зеехофер се стреми да втвърди позицията на германското правителство към миграцията, включително негов план да се връщат от границата мигранти, които вече са се регистрирали в друга страна от ЕС.
 
Според някои източници Зеехофер иска на границата да бъдат спирани и мигранти без документи и такива, които се опитват да влязат повторно в страната, след като са били депортирани.
 
Канцлерката Ангела Меркел е против този план с аргумента, че така товарът от бежанците ще се прехвърли върху съседките наГермания и това ще подкопае солидарността в ЕС. Тя иска проблемът с незаконната миграция да се реши на общоевропейско ниво на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 28 и 29 юни.
Споделяне

Още от Свят