Уволнената Гергана Павлова ставала съветник на Дянков

Уволнената Гергана Павлова ставала съветник на Дянков

Уволненият от премиера заместник-здравен министър Гергана Павлова е била назначена за съветник на вицепремиера Симеон Дянков, съобщи “Стандарт“, позовавайки се на правителствени източници, а малко по-късно новината бе свалена от сайта на вестника. 

 

Павлова ще съветва Дянков по здравните въпроси, което е част от ресора на вицепремиера. Официално от Министерството на финансите заявиха, че нямат информация за назначението.

Павлова бе уволнена, след като бе нарочена за "пипало" на "здравния октопод" в изострилата се през последните седмици война между медийните групировки около Огнян Донев и Любомир Павлов, които държат "Софарма", и контролираните от Делян Пеевски медии.

Павлова бе обвинена, че е прокарвала закони в интереси на фармацевтичната компания и че носи вина за високите цени на лекарствата у нас. Макар, че нито здравният министър, нито премиерът признават за съществуването на “здравен октопод“, Павлова беше отстранена. Финансовият министър Симеон Дянков обаче се застъпи за нея и подалия оставка управител на НЗОК Нели Нешева.

Миналата седмица Дянков съобщи, че Павлова и Нешева са станали жертва на "политическа спекула“, “популизъм“ и борба между медийни групи.

Ако новината за назначението на Павлова като съветник на Дянков се потвърди, това няма да е първият подобен случай. Бившият директор на НЗОК Жени Начева бе отстранена през пролетта на 2010 година и ѝ бяха повдигнати обвинения, за отпускане на допълнителни средства на няколко болници. От разследването няма резултат и до днес. По-късно Начева се оказа назначена в дирекция на финансовото министерство заради качествата ѝ на добър експерт.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?