Уволнени министри потвърждават СРС-тата, тези от листите на ГЕРБ бранят Цветанов

Едните оставяли телефоните и проверявали за “бръмбари“, другите не се притеснявали, а и хората това не ги интересувало

Уволнени министри потвърждават СРС-тата, тези от листите на ГЕРБ бранят Цветанов

Отстранени членове на кабинета "Борисов" потвърдиха като достоверни твърденията на бившия им колега Мирослав Найденов за тотално подслушване на цялото правителството, с което бившият МВР шеф Цветан Цветанов целял да държи всички под контрол. Оцелелите министри на Борисов, които в момента оглавяват кандидат-депутатските листи на ГЕРБ, обаче отрекоха и обявиха реакцията на Найденов за защитна и предизборна.

 

Случвало ми се е да си оставя телефона в съседната стая докато имам разговори, заради опасения за подслушване, призна бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков пред БНР в четвъртък, часове след като бившият агроминистър хвърли бомбата, че всички са били подслушвани, а Трайков дори и след отстраняването му през март 2012 г.

 

Найденов да беше говорил по-рано

 

Като членове на кабинета сме се шегували помежду си и беше публична тайна, че сме подслушвани, аз дори веднъж в интервю се пошегувах, че това е вид начин за архивиране на работата ни, но сериозно смятам, че държавата не може да се управлява в страх, коментира Трайков. Според него, тъй като Мирослав Найденов е вътрешен човек на ГЕРБ, няма основания да не му се вярва.

 

"На мен ми се искаше – щом Найденов е имал такава информация, да я беше споделил по-рано, защото в случая има опасност всички да решат, че става дума за избори, а не за истина", каза още Трайков. Той изрази надеждата си, че ще се стигне до дъното на тази скандална практика.

 

"Не е редно една държава да функционира по такъв начин. Не мисля, че може да се живее в страх или дори да се управлява в условията на страх и на беззаконие. Налага се да бъде преподаден урок по демокрация. В случая сякаш падна върху плещите на прокуратурата и това е, което всички очакват от нея", каза Трайков.

 

Проверка за “бръмбари“ в кабинета на здравния министър

 

Знаех, че е възможно да бъда подслушван в рамките на закона заради интересите, свързани с работата ми на министър, коментира бившият министър на здравеопазването Стефан Константинов, който бе сменен заедно с Трайков.

 

Той обаче не допусна да е бил нерегламентирано подслушван и не сподели оценката на колегата си Мирослав Найденов, че на заседанията на Министерския съвет е царял страх.

 

"Имах толкова много работа, че не ми оставаше време да мисля за друго", каза Константинов.

 

Според него подслушване може да се извършва и с корпоративни цели. И понеже бил наясно, че съвременните технологии предоставят възможности за това, на срещи също оставял телефона си при секретарката.

 

Константинов разказа, че когато станал министър, повикал специализирани служители от МВР да прегледат кабинета му за подслушвателни устройства. "След проверката те ми казаха - няма регламентирани. А нерегламентирани? Те се засмяха", разказа Константинов.

 

Според него скандалът е пряко свързан с предизборната кампания. Той окачестви случващото се като "отвратителните черти на политиката в наши дни".

 

Колегата му от първите дни на кабинета “Борисов“ Божидар Димитров, който отговаряше за българите в чужбина, заяви, че не се е притеснявал от подслушвания и не е имал усещане, че се прави това.

 

Изкарвали Цветанов най-големия душманин

 

Вярвам и съм сигурен, че всичко наговорено от Мирослав Найденов са безпочвени обвинения и прокуратурата ще докаже това. Днешното изявление на Найденов, според мен, е закъсняла защитна реакция”, коментира бившият транспортен министър Ивайло Московски, който е водач на листата на ГЕРБ в 24-и район на София.

 

Не може всички служби за сигурност по целия свят да оценяват усилията на Цветан Цветанов в борбата с организираната престъпност и да ги награждават, а тук в България да го изкарват най-големия душманин“, допълни Московски пред агенция “Фокус“.

 

Хората не се интересували от подслушвания, а от пътища

 

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който наследи Трайков и сега е водач на листата на ГЕРБ в Хасково и Перник, заяви, че и като министър, и като депутат, и като гражданин е чувал всякакви вицове за подслушвания. От срещите си с хората все повече се убеждавам, че те се интересуват от съвсем различни неща. Те искат да имат хубави пътища, повече работни места и сигурност, коментира Добрев в четвъртък, по време на предизборно посещение в Златоград заедно с Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

 

Откакто е започнала историята с подслушванията все повече оставам с усещането, че филмът не е шведски, а е съветски. Сигурен съм, че когато завърши проверката на прокуратурата всичко ще стане ясно, допълни кандидат-депутатът.

 

Не разбирам реакцията и мотивите на Мирослав Найденов, лично за мен това не трябва да е централна тема на обществото, тъй като има много по-важни въпроси за решаване, смята и бившият зам.-министър Владислав Горанов, който води листи на ГЕРБ в София и София-област .

 

Хората се интересуват какви ще им бъдат доходите и дали ще имат работа. Не ми е известно и не съм бил свидетел на министерско шушукане, за което той говори. Смятам, че това е защитна реакция на Найденов, заяви Горанов.

 

Преди 2 години нямаше проблем със СРС-ата

Преди по-малко от две години и половина тогавашният премиер Бойко Борисов призна, че се подслушват министри, за да бъдат държани под контрол. Той обясни това с борбата срещу корупцията, а неговите хора в правителството се направиха, че всичко е в реда на нещата. Първи това стори точно земеделският министър Мирослав Найденов. Насред слуховете, че е подслушван заради разработката по сигнала на Калина Илиева, той каза: "Аз винаги съм бил с разбирането, че във високите етажи на властта трябва да има система за контрол”.

Тогавашният регионален министър и сегашен президент Росен Плевнелиев същон се набрави пас. Той каза, че "не го интересува" дали е подслушван покрай търговете за магистрала "Тракия" и смеси СРС-та с нуждата от прозрачност. Бившият образователен министър Сергей Игнатов каза, че подслушването на министри си е в реда неща.

Бившият външен министър Николай Младенов каза, че него интересува дали го подслушват. Симеон Дянков също каза, че не се притеснява и добави, че контрол върху министрите трябва да има, но не той решава как да бъде осъществяван.

Споделяне

Още по темата

Още от България