Уволнени са шефовете на затворите и дирекция "Гражданство"

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова, сн: БГНЕС

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова уволни шефката на затворите Гергана Георгиева и временната ръководителка на Дирекция "Българско гражданство" в министерството Марияна Асенова.

Причината за отстраняването на досегашната ръководителката на местата за лишаване от свобода е липса на необходимия опит за заемане на позицията. Според закона Гергана Георгиева има нужда от поне 10 години юридически стаж или стаж в местата за лишаване от свобода, пробационните служби, МВР или при омбудсмана. Тя има нужда и от поне пет години управленски опит в системата на държавното управление.

Георгиева има необходимия юридически стаж, работила е 7 години в МВР, пет години е проверявала затворите като представител на националния омбудсман и има 4 години стаж като юрист в Комисията за конфискация. Липсват обаче петте години управленски опит в държавната администрация. Това поставя въпроса как изобщо Гергана Георгиева е била назначена от предишния правосъден министър Екатерина Захариева на тази позиция.

Мястото на Георгиева ще бъде заето от предишния шеф на затворите Свилен Цветанов

Ситуацията с временната ръководителка на дирекцията за гражданството Марияна Асенова е по-сложна. Срещу нея има образувано дисциплинарно дело след проверка, която е констатирала, че Асенова не е изпълнила препоръките от предходна проверка. От обясненията ѝ обаче става ясно, че тя е изпълнила всичко, което зависи от нея.

Единствената препоръка, останала без движение, е за назначаването на още хора в Дирекция "Българско гражданство". Това обаче не зависи от Асенова, а от министъра на правосъдието. Още повече тази служителка е била наградена с грамота от предишния министър Екатерина Захариева за положени усилия.

През последната година позицията на директор в дирекция "Българско гражданство" е особено ветровита. Екатерина Захариева отстрани постоянната ръководителка Катя Матева заради съмнения за извършени нарушения. Проверката на инспектората показва, че такива няма.

Разследване на Mediapool показа, че рокадата е мотивирана от желанието да се направи услуга на ВМРО, които натискат за раздаване на български паспорти на македонци (и не малко албанци) без доказателства. Катя Матева беше пречка в този процес.

Споделяне

Още от България