Уволнение и наказания заради поредните непроверени пътници на летище София

Уволнение и наказания заради поредните непроверени пътници на летище София

Заради влезлите у нас без проверка през летище София пътници, кацнали от Бейрут, е уволнен един служител от дирекция "Сигурност“ на аеропорта, а супервайзори и началници на отдели са наказани с предупреждение за уволнение, забележка и понижение в длъжност. Това съобщиха от държавния летищен оператор по повод случая от 3 септември, когато е било допуснато смесване на пристигналите пътници от трета страна с вече проверени заминаващи от България.

За инцидента с полета на "България Ер" от Бейрут за София се разбра преди ден като тогава от летището увериха, че "веднага след констатиране на пропуска са взети необходимите мерки, гарантиращи общите стандарти за сигурност и недопускане на пробив в сигурността".

Сега вече са наложени и наказания за поредния случай, в който пътници на летището влизат у нас без никаква проверка на документите, но този път вината не е на гранична полиция, а на летищния оператор.

Последният подобен случай бе от 13 юли, когато частен самолет кацна и малко по-късно отлетя за Гърция, като вината за гафа изцяло бе поета от наземния оператор, а не от "Гранична полиция".

Няколко месеца по-рано, на 21 март, половината пасажери на полет от Париж влязоха в България без паспортна проверка. Едва в началото на юли ръководството на МВР обяви окончателните наказания на граничарите, допуснали пропуска. Петима от общо 13-те служители на МВР, отговорни за случая, бяха уволнени, като четирима от тях са били тогава на смяна. Други четирима получиха 3-годишни забрани да растат в длъжност, един напусна сам, а други трима се отърваха с по-леки санкции.

Споделяне

Още по темата

Още от България