С решение на Върховния административен съд

Уволнението на бившия градски прокурор окончателно потвърдено

Това, че Кокинов не е знаел, че може да бъде записан в дома на Борисов, не означава, че не е виновен

Снимка: БГНЕС

Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов правилно и законосъобразно е бил уволнен от Висшия съдебен съвет (ВСС) заради участието му в скандалния разговор с експремиера Бойко Борисов и бившия агроминистър Мирослав Найденов в Банкя м.г.

Това реши Върховният административен съд (ВАС), който отхвърли окончателно жалбата на бившия обвинител срещу уволнението му.

По време на въпросния разговор в дома на Борисов в Банкя, записан незаконно и разпространен анонимно впоследствие, Кокинов с готовност разказваше на другите двама какво знае за хода на разследването за корупция срещу бившия министър, описваше показанията на кои свидетели трябва да притесняват най-много Найденов и дори осветли бившия премиер за резултатите от проверката на мобилното подслушване в МВР, които към онзи момент още не бяха публично обявени.

Именно заради това тричленният състав на ВАС, който вече отхвърли жалбата на Кокинов на първа инстанция, написа в мотивите си, че "контактите и разговора на Кокинов с бивши представители на изпълнителната власт и високопоставени политици обосновават като негов модел на поведение при упражняване на функциите му на магистрат податливост на влияние и готовност за поставяне в услуга към влиятелни политически фактори с цел кариерно израстване".

Подобно на разглеждането на казуса на първа инстанция, представителят на Върховната административна прокуратура по делото отново смята жалбата на бившия си колега за неоснователна.

Петчленният състав на ВАС с председател Ваня Анчева и членове Йовка Дражева, Таня Вачева, Иван Раденков и Даниела Мавродиева отхвърля всички аргументи на Кокинов за допуснати нарушения в процедурата по уволнението му, включително и това, че незаконният запис не може да служи като доказателство.

Върховните магистрати обаче изтъкват, че пасажи от него са цитирани в дисциплинарното производство, като повод за неговото образуване. Впоследствие и Найденов, и самият Кокинов признават, че провели разговор с такова съдържание.


"Това, че жалбоподателят няма как да предвиди възможността да бъде незаконно подслушван в дома на министър-председателя (довод в касационната жалба), не означава липсата на виновно субективно отношение към действията, с които е нарушил етичните правила за поведение на българския магистрат и е накърнил престижа на съдебната власт", приема ВАС.

По закон дисциплинарно уволнен магистрат не може да се впише като адвокат в продължение на две години от освобождаването си. В момента Кокинов работи като юридически консултант в кантората на Иво Найденов.

Веднага след избухването на скандала със записа на разговора Кокинов подаде две оставки. Първата бе градски обвинител, а втората като прокурор. ВСС обаче прецени, че трябва да образува първо дисциплинарно производство срещу Кокинов, което вече означаваше, че няма как да му гласува оставката. Ако тя бе приета, той щеше да напусне прокуратура с около 100 000 лева обезщетение.

Изненадващият крах на кариерата на градския прокурор на София се случи на 26 април м.г., когато към медиите контролирано изтекоха аудиозаписи от незаконно подслушване на разговора му с бившия премиер Бойко Борисов и разследвания за корупция бивш земеделски министър Мирослав Найденов. Срещата между тримата се бе провела няколко дни по-рано в къщата на лидера на ГЕРБ в Банкя.

Особено запомняща се бе репликата на Кокинов към Борисов по повод действията на Сотир Цацаров начело на прокуратурата: "Не ми се подсмихвай, ти си го избира". Другата символна реплика на Кокинов бе: "Гърча се кат' червей", с която той описваше положението си в държавното обвинение след избора на новия главен прокурор в края на миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България