Уволнението на главсека на МВР не е политическо, смята прокуратурата

Няма да има разследване по сигнала на Георги Костов срещу Герджиков и Узунов

Уволнението на главсека на МВР не е политическо, смята прокуратурата

Уволнението на главния секретар на МВР Георги Костов не е предизвикано от политически натиск и в случая няма извършено престъпление от представители на изпълнителната власт.

Това е заключението на Софийската градска прокуратура, с което тя отказва да образува разследване по сигналите на Костов срещу служебния премиер Огнян Герджиков и вътрешния министър Пламен Узунов.

Както е известно, той бе остранен от поста с указ на президента Румен Радев по предложение на служебния кабинет, мотивирано от Узунов с данни, че през последните години Костов се е поддал на политически натиск за смяната на петима полицейски началници, с което уронил престижа на МВР.

Уволненият главсек пък отвърна с насрещни обвинения: „Миналата сряда (15 февруари) в 9.15 часа сутринта ми бе поискана оставка от министъра на вътрешните работи. Мотивът беше, че съм загубил доверие. Естествено, проведохме разговор, съдържанието на който, като човек, познаващ нормативната база в страната и знаещ правата си, съм сезирал в писмен сигнал до прокуратурата, който съм завел и входирал на 35-ата минута след приключването (на разговора) – за оказван политически натиск да подам оставка по собствено желание. Аз такова желание нямам.“

Последва и признание от Герджиков, че е „помолил“ Костов да напусне поста си, за да не бламира вътрешния министър: „Ако нарича натиск това, да го помоля да си подаде оставката, това наистина е жесток натиск. Смятам, че беше съвършено коректно от моя страна, след като министърът на вътрешните работи е свалил доверие от него, след като има сериозни нарушения от страна на главния секретар. Аз не бих си позволил да бламирам министъра на вътрешните работи.“

Очевидно прокуратурата е на същото мнение – според нея в случая няма данни за никакво престъпление, тъй като Костов е бил отстранен от поста „в съответната изискуема от закона форма, без да обсъждаме, дали това решение е правилно или не е“.

В постановлението за отказ от образуване на разследване се посочва още, че той не е бил принуден да напусне, а е освободен, както и, че в случая не се установява поводът за освобождаването му да е политически.

„Дали изнесеното в сигналите за твърдени нарушения от страна на г-н Костов съответства на истината или не, дали тези сигнали съществуват или не, няма отношение към описаното по-горе деяние, макар че има отношение към законосъобразността на освобождаването на г-н Костов. Има отношение и относно това действително ли е налице хипотезата на чл. 36 ал. 6 т. 6 ЗМВР или извършил ли е г-н Костов действия, които накърняват престижа на министерството. Тази преценка, обаче следва да бъде направена от компетентния съд, както относно допустимост, така и относно основателност“, допълват от прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?