"България на гражданите":

Уволнението на съдия Тодорова е политическа поръчка на Борисов и Цветанов

Партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите” (ДГБ) осъди решението на Висшия съдебен съвет да уволни председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова. Това е политически акт и изпълнение на политическа поръчка на премиера Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов, които от три години се опитват да подчинят цялата съдебна система и да я превърнат в инструмент за постигане на политическите и икономическите си интереси, заявиха от партията.

"Съдия Тодорова си позволи активно да се ангажира с конкретни предложения за реформи в съдебната система, които да я направят ефективна, независима и гарантираща правосъдие за всеки български гражданин, не само за политически сили. Нещо, което управляващите видяха като директна заплаха за тяхната власт върху съдебната система. То се случи и защото съдия Тодорова си позволи да защити по съдебен път името и авторитета си от нападките на министър Цветанов, се казва в официалната позиция на партията.

За “Движение България на гражданите” настоящият ВСС е напълно компрометиран и напълно зависим от изпълнителната власт и от интереси, които се движат на ръба на закона, а уволнението на съдия Тодорова е само една от многото злоупотреби с власт, които съставът на ВСС извърши през мандата си.

"Един професионалист, който защити позициите си и влезе в спор с изпълнителната власт, беше наказан, че има мнение. Този същият Висш съдебен съвет, който, според управляващите, не е добре да избира главен прокурор, се оказа, че може да вземе решение за уволнение на съдия, който е председател на Съюза на съдиите в България. Това е страшно лицемерие”, каза председателят на ДГБ Меглена Кунева по време на посещението си в Ямбол.

В отговор на журналистически въпрос за очакванията по предстоящия доклад по “Правосъдие и вътрешен ред”, Меглена Кунева коментира, че премиерът Борисов е посетил Брюксел, “за да се моли на килимчето докладът да е с по-добри показатели. Това мрънкане да се подобрят една-две думи, значи, че се държим не като страна-член на ЕС, а като кандидат за членство и като ученик. Това е инфантилно поведение, което не носи нищо добро. От такава страна не можеш да очакваш да защити националния си интерес”.

Кунева коментира, че това правителство в края на мандата си няма да е построило повече километри магистрали от предходните. “Това са наследени проекти и е добре, че това правителство ги е продължило, но е важно да бъдат възстановени парите за тях, отпуснати и от държавния бюджет, за което не се говори.”

Кунева подчерта, че в последните три години свободата на медиите и индексът на защита на човешките права се влошават и това е лоша атестация за държавата.

Днешните управляващи  успяха да овладеят напълно ВСС и най-яркото доказателство за това е уволнението на съдия Тодорова, обявиха от "Движението България на гражданите".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?