Уволнението във фонда за лечение на деца отприщи обвинения в интереси

МЗ и експерти се разминават безопасни ли са трансплантациите на бебета у нас

Уволнението във фонда за лечение на деца отприщи обвинения в интереси

Уволнението на директорката на Фонда за лечение на деца Тинка Троева заради казуса с изпращането на петмесечно бебе за изследвания и трансплантация в Германия повдигна отново дебат за това докъде се простират възможностите на медицината у нас, има ли скрити интереси при взимането на решения и кое в крайна сметка е в най-добър интерес за детето.

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров заяви в сряда, че случаят с изпратеното за трансплантация в Германия дете е прелял чашата на търпението му, заради “грубото погазване на правилата“, и затова е решил да уволни Троева. Той се усъмни и в наличието на определени интереси за изпращането на деца в чужди клиники. Троева от своя страна обяви, че ще съди здравното министерство, за да изчисти името си.

Паралелно с това, от становищата на експерти по казуса става ясно, че възможностите детето да се трансплантира у нас съвсем не са неоспорими, каквато е тезата на Министерството на здравеопазването и националния консултант по трансплантология Любомир Спасов, който е и шеф на болница "Лозенец".

Здравният министър: Грубото погазване на правилата преля чашата

Здравният министър Николай Петров коментира в сряда пред БНТ, че в разрез с правилата детето е насочено за чужбина без становище на трансплантолози у нас и без да е вписано в регистъра на Агенцията за трансплантациите. Така Петров бил поставен в ситуация, ако подпише формуляр за трансплантацията в чужбина, да стане клиент на прокуратурата, а ако не подпише, да постави в риск живота на детето. Той обясни, че все пак министерството е успяло да организира нещата така, че детето законно да се лекува в Германия.

Петров заяви, че становище дали трансплантацията може или не може да се направи у нас е трябвало да дадат трансплантационните центрове в университетската болница “Лозенец“ или ВМА, но тяхното мнение не е било потърсено. Все пак той не отрече, че произнеслите се по случая на детето двама лекари са безспорни експерти с авторитет.

Петров обясни, че детето остава да се лекува в Германия, защото ако МЗ “се запъне за буквата на закона“, може да бъде рискуван животът на детето, а той иска да му бъде помогнато, защото е българско дете.

Здравният министър посочи, че тук трансплантацията би струвала 60 000- 70 000 лева, а в чужбина започвала от 120 000 евро, като вече били похарчени 10 000 евро за изследвания. Той все пак каза, че не иска да говори за ощетяване на фонда.

Освен това Петров допусна наличието на схеми за умишлено изпращане на деца в чужбина, като посочи, че е чувал за такива, но е работа на прокуратурата да ги установи, ако съществуват. На него му се виждало странно, че цените за трансплантациите в чуждите клиники са различни за техните граждани и за българи.

Тезата за наличие на схеми и интереси за изпращане на деца в чужбина беше лансирана и от представителя на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов, който е бивш член на Обществения съвет на фонда, а през годините е поддържана и от директора на болница “Лозенец“ Любомир Спасов.

Паралелно обаче съществува и контратезата, че има интереси децата на всяка цена да остават за лечение у нас, без да се гледа кое е най-благоприятно за тях.

МЗ и експерти в спор безопасни ли са трансплантациите на малки деца у нас

Петров заяви, че детски чернодробни трансплантации се правят в болница “Лозенец“ и по думите му резултатите са абсолютно съпоставими с постиженията на водещи европейски клиники.

Според него има доста противоречия между становищата на единия и другия специалист по казуса и при такава ситуация има ясно разписан ред в правилника на фонда, че е трябвало да се вземе становище от трети специалист.

Същевременно обаче Пенка Георгиева, която е член на Обществения съвет на фонда, разпространи становищата на двамата експерти, като и двамата по-скоро клонят към това, че е по-добре детето да бъде трансплантирано в чужбина.

Едното становище стана ясно, че е на починалия преди около два месеца доц. Христо Желев, бивш началник на Клиниката по гастроентерология на Специализираната болница по активно лечение по детски болести “Проф. д-р Ив. Митев”, уважаван педиатър и гастроентеролог. Той посочва, че “чернодробната трансплнтация може да бъде извършена при условията на по-ограничен опит от български специалисти, но заключението му е: “Смятам,че лечението на пациента би могло да се реализира в чужбина при условията на по-добър опит в реализирането му“.

Другият експерт, чието име не се обявява, казва, че заради малките възраст и тегло на бебето и липсата на достатъчно опит у нас, препоръчва трансплантацията да се извърши в чужбина като дава предложения за две клиники, в които това би могло да се случи – Бирмингам, Великобритания, и Хамбург, Германия. “Детето страда от рядко и тежко чернодробно заболяване, при което може да оживее само при чернодробна трансплантация. Поради малката възраст и малките килограми  е добре да се извърши в клиника с голям опит в трансплантацията на кърмачета“, казва специалистът.

С решение от 2010 година деца под 3 години се пращат в чужбина

Вече бившият член на Обществения съвет на фонда Красимира Величкова от Българския дарителски форум припомни, че през 2010 г. съветът взима решение всички деца до 3-годишна възраст да бъдат изпращани за трансплантации в чужбина.

Дотам се стига след много проблемни случаи на присаждане на черен дроб на деца у нас, които се оказват неуспешни и се налага спешното изпращане на няколко деца за рестрансплантации в чужбина. Тогава доц. Христо Желев, който по това време е национален консултант по детска гастроентерология, изпраща писмо до Обществения съвет, с което въз основа на анализ на данните за трансплантациите и преживяемостта на малки деца у нас, препоръча да не бъдат трансплантирани деца до тригодишна възраст в България, докато не се обучат екипи и тази дейност не се развие така, че да гарантира успешност на европейски нива, припомни Величкова.

“Имаме ли данни за такова развитие? Не. Защо тогава се твърди, че тези трансплантации могат да се извършват в България? Никой не знае“, коментира тя.

Статистиката на Изпълнителната агенция по трансплантациите показва, че от 2012 до 2016 година у нас са извършени 4 трансплантации на деца под 1 година – по една на година от 2013 до 2016 година. Две от тях са от жив донор, една от трупен и за една не се уточняват данни за донора.

Същевременно чужди клиники с далеч по-богат и сложен опит дават над 95% преживяемост, докато тук тя е по-ниска. От четирите трансплантации от 2013 до 2016 година две са успешни, което е 50% успеваемост. Иначе общо за чернодробните трансплантации преживяемостта е 91% през първата година, като не са отчетени случаите на неуспешните операции, след които се е наложила ретрансплантация.

Уволнената Троева ще търси правата си в съда

Същевременно уволнената директорка на фонда Тинка Троева заяви пред БНТ, че ще си търси правата в съда.

“Не очаквах министерството и лично министърът на здравеопазването да стигне до тук, така че съм си потърсила адвокат и ще правя изявления само с негово съгласие и след като обсъдя това, което казвам с него. Разбира се, че ще се защитавам, защото досега съм живяла един почтен живот и съм длъжна да се защитя. Това, което каза г-н министърът, мога да го оборя в много точки и то с доказателства. Това първо. Второ, обаче съмненията му за канали за изтичане - значи това надхвърля почтеността на нашето семейство и на нашето съществуване. Така че там аз наистина ще потърся отговорност“, каза Троева и отхвърли изразените от Петров съмнения за обслужване на интереси на германската клиника.

Споделяне

Още по темата

Още от България