Уволненият директор на “Пирогов“ ще обжалва съставените му актове

Уволненият преди ден директор на “Пирогов“ проф. Димитър Раденовски не е съгласен с мотивите за освобождаването му и ще обжалва съставените му актове, съобщи в сряда пред бТВ здравният министър Десислава Атанасова. Двамата са имали разговор по повод освобождаването му заради потвърдени от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) нарушения при провеждането на обществени поръчки. Сред нарушенията са продължаване на съществуващ договор вместо да се обяви нова обществена поръчка и заобикаляне на Закона за обществените поръчки чрез директни покани към фирми.

“Казах му каква е ситуацията в момента, че са установени абсолютно всички нарушения и аз като принципал на това лечебно заведение и като министър на здравеопазването не мога да давам кредит на доверие повече на човек, на когото са връчени 5 акта за нарушения“, заяви Атанасова.

Министърът обясни, че Раденовски не е съгласен със съставените му актове. “Това, което пред мен е заявявал, е, че ще обжалва актовете“, посочи тя.

По-късно пред журналисти Атанасова обясни, че констатираните нарушения са за поръчки на обща стойност 700 000 лева. "Това, което колегите от агенцията заявиха е, че актовете, които могат да бъдат връчени на болницата, са в границите до 100 хил. лв. по закон, а нарушенията, които са установени и сумите, които стоят зад тях са за 700 хил. лв.", обясни Атанасова.

Наказателните постановления обаче все още не са връчени нито на Димитър Раденовски, нито на болницата като търговско дружество.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?