Уволненият гард от НСО с обвинение за неизпълнени лицеви опори

Уволненият гард от НСО с обвинение за неизпълнени лицеви опори

Софийската военно-окръжна прокуратура (СВОП) повдигна обвинение срещу уволнения гард от Националната служба за охрана (НСО) Николай Марков за това, че не е направил 50 лицеви опори. Това съобщи той в петък на излизане от прокуратурата и допълни, че обвинението е за отказ да изпълни заповед на заместник-началника на службата бригаден генерал Стоян Томчев.

Въпреки, че никой от СВОП не пожела да говори пред чакащите журналисти и да обясни ще се извърши ли проверка в НСО по твърденията на Марков за нерегламентирана дейност на службата по отношение на охранявани политици, от пресслужбата на прокуратурата изясниха, че той е подведен под отговорност по два члена от Наказателния кодекс – 372 ал. 2 и 378 ал. 2. Първият най-общо гласи, че  който не изпълни заповед на началника си пред строя, или по демонстративен начин, се наказа с лишаване от свобода от една до пет години. По втория член наказанието е за обида на началник от подчинен и предвижда до три години затвор и обществено порицание.

Бившият офицер от службата трябвало да направи лицевите опори във връзка с проверка на физическото му състояние и той твърди, че изпълнил 50. След това го накарали да направи още толкова и той отказал. По думите му това е станало три дни преди да напише втория си доклад до президента Георги Първанов, на когото е подчинена НСО, в който поставя 28 въпроса за нерегламентираните дейности, с които се занимава службата. Марков каза, че за пръв път виждал някой със заповед да е накаран да доказва физическата си подготовка и затова му станало обидно да я изпълни.  

Обвинението ще му бъде официално предявено в понеделник, в присъствието на адвокат. Според Марков Военна прокуратура действа по целесъобразност, защото при евентуално решение на съда да го върне на работа в НСО, началниците му ще откажат с мотива, че срещу него се води наказателно производство.

Ако случаят е такъв, той няма да е прецедент за Военна прокуратура, която повдигна обвинение срещу бившия шеф на Националната пожарна ген. Кирил Войнов за това, че дал мобилни телефони на служебния си шофьор и секретарката. В последствие Войнов бе оправдан от съда, но вече бе принуден да напусне поста си и да се пенсионира.

Марков прогнозира, че срещу него ще бъдат образувани още дела, от частен характер. Военна прокуратура води срещу него две дознания по сигнали от бившите му началници. Едното е за болничния лист, който е представил, когато са го уволнявали – НСО обжалва документа, явно със съмнения, че не е достоверен. Другото е във връзка с първите публични обвинения, които Марков отправи към НСО в телевизионно интервю в края на юни.

Марков предизвика скандал с твърденията си, че НСО нерегламентирано събира информация, за да шантажира висши политици и държавници.

Пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред той намекна, че службата е разработвала и членове на чуждестранни делегации и че шефове на НСО са свързани с престъпни и икономически групировки. Началникът на НСО ген. Димитров опроверга пред депутатите всички твърдения на бившия си подчинен, за когото каза, че е с “объркана ценностна система” и петни името на службата.

Според мнозинството в комисията няма достатъчно доказателства за това дали твърденията са Марков са истина или не, затова бяха поискани копия от инструкции и документи за работа в НСО, както и обяснения.

Споделяне

Още по темата

Още от България