Уволненият критик на Рашидов поканен да се върне на работа в НХГ

Владо Руменов

Художникът Владо Руменов е получил предложение да се върне на работа в Националната художествена галерия (НХГ) ден, след като министърът на културата Вежди Рашидов се "примоли" за това. "Току-що ми се обадиха от деловодството на Национална галерия, за да ме поканят в понеделник в 9.30 часа, за да бъда назначен...", написа Руменов в петък следобед във Фейсбук.

Той бе уволнен от галерията на 1 юли, ден след участието си в "Денят започва с култура" по БНТ, където заедно с други двама гости критикува промените в Закона за културното наследство. Заради това предаване Вежди Рашидов заплаши журналиста Георги Ангелов да внимава какво говори, защото заплатата му е на "държавната ясла".

За уволнението на реставратора се разбра в четвъртък, 7 юли, когато бе свикан протест пред НХГ с искане за оставката на министъра на култура. На 8 юли вече бе публикувано отворено писмо, подкрепено от стотици творци, общественици и граждани, в което се настоява премиерът Борисов да освободи министъра на културата. Часове по-късно Руменов е бил потърсен от НХГ с новината, че го връщат на работа.

Преди ден министър Рашидов заяви на извънредна пресконференция, че нито е знаел, нито е нареждал художникът да бъде уволняван. Шефката на Националната художествена галерия Слава Иванова обясни, че уволнението случайно е съвпаднало с предаването по БНТ, но отдавна смятала да маха Руменов, който според нея не се справял. Конкретен повод в случая стана нововъведено изискване за степен "бакалавър", каквато Владо Руменов не притежава, но пък има 38 - годишен стаж в НХГ и до пенсионирането му остават пет години.

В четвъртък Иванова каза, че уволнението няма нищо общо с политическата активност на служителя. Тя твърдеше, че Руменов е допуснал "серия от пропуски в трудовата дисциплина". "Събраха се много неща, беше неефективен", обобщи Иванова и категорично отрече да е клекнала на натиска на Рашидов. Сега тя вече няма как да отрече, че назначава "неефективен" служител след натиска на министъра.

Художникът съобщава, че предложението е да бъде назначен на длъжността, на която са преназначени другите му колеги със същата длъжностна характеристика.

Оставката на Вежди Рашидов се иска от Асоциацията на европейските журналисти – България, ДСБ и Гражданският съвет на Реформаторския блок.

Стотици творци, преподаватели и граждани се подписаха под отворено писмо до премиера с настояване Рашидов да бъде уволнен: "Г-н Борисов, ако смятате това, което се случва през последните дни, за нормално, то някой от нас е сбъркал държавата, в която иска да живее. Не е време за извинение и замазване, а за ясна позиция. Ние не се молим, а настояваме за отстраняване на министъра на културата Вежди Рашидов, просто защото така е редно."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?