Уволненият от Петканов спецполицай Живко Георгиев обжалва в съда

Спецполицаят Живко Георгиев, покрай чието подслушване МВР записа и разговори с правосъдния министър Антон Станков, обжалва във Върховния административен съд уволнението си от вътрешното ведомство. Жалбата е срещу заповедта на вътрешния министър Георги Петканов, с която Георгиев е уволнен дисциплинарно, съобщиха от пресцентъра на ВАС.

Около Георгиев избухна първия скандал с подслушването, след като на 5 декември м.г. във в."Труд" излезе стенограма от записани със специални разузнавателни средства разговори на спецполицая. Сред тях имаше и разговори с министъра на правосъдието, запазени в разпечатките и предадени на прокуратурата. Стенограмата в "Труд" излезе на следващия ден, след като министър Станков представи във ВСС откритото писмо на Едвин Сугарев до ВСС срещу главния прокурор Никола Филчев.

Живко Георгиев беше служител от Дирекцията за оперативно издирване към МВР. Той бе арестуван на 12 ноември м.г., дни след като Сугарев изнесе скандалните данни за главния прокурор в откритото си писмо. В медиите бяха лансирани версиите, че Георгиев е предал папка с документи срещу Никола Филчев на шефа на моряшкия синдикат Пламен Симов.

Военна прокуратура повдигна четири обвинения срещу Георгиев - за издаване на държавна и служебна тайна, за незаконно държане на боеприпаси, както и за нарушаване на служебните задължения по непредпазливост. На 21-и същия месец военно-апелативният съд обаче освободи Герогиев под гаранция.

Когато в началото на декември избухна скандала с подслушването на правосъдния министър, вътрешният Георги Петканов обяви, че е уволнил Георгиев. По думите на Петканов, спецполицаят се е подслушвал заради връзки с незаконно пребиваващ в България украинец; че докато е бил служител на МВР, незаконно е осъществявал търговска дейност; че неколкократно е излизал до Гърция, като в нарушение на правилата не е уведомявал МВР; че е водил телефонни разговори за износ на спецпродукция, че при обиска в дома му при ареста в средата на ноември е открито оръжие. Конкретният повод за уволнението на Живко Георгиев обаче бе, че при автомобилна катастрофа в Бургаско се разконспирирал пред местни полицаи и е казал кой е и какво работи, което по думите на Петканов е нарушение и престъпление.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?