Уволненият рибарски шеф оспорва мотивите за смяната му

Уволненият рибарски шеф оспорва мотивите за смяната му

Отстраненият от служебния земеделски министър директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Майдън Сакаджиев оспори в петък с отворено писмо до медиите мотивите, с които бе свален от поста.

Той признава правото на Васил Грудев да извърши подобна смяна, но се възмущава, че научил за това от медиите и заявява, че махането му от поста е заради медийни атаки, които създавали изкуствени скандали, а той не бил виновен за забавяне на работата на агенцията по внедряване на европейските правила.

Сакаджиев обяснява, че напротив като шеф на агенцията той всъщност наваксал допуснатото от предишното ѝ ръководство забавяне по изграждането у нас на система за следене и контрол на рибарските кораби като част от общата европейска мрежа, заради което и срещу страната ни започна наказателна процедура, а наскоро тя премина в досъдебна фаза.

"Системното неизпълнение на задължения от страна на Агенцията по посочения регламент не се е случило по време на моето управление. То е натрупвано с години, като началото му е през 2011 г. което е отразено в обобщенията на одитните мисии проведени последователно през 2011 г. и 2012 г.  След назначаването ми на поста аз констатирах проблема и твърдя, че благодарение на извършеното по времето докато бях изпълнителен директор наказателната процедура срещу България може да бъде спряна и да се избегне налагане на санкции", посочва Сакаджиев в писмото си до медиите.

Той допълва, че информирал за постигнатото новото ръководство на земеделското министерство и дори е  поискал среща по въпроса, но такава така и не била организирана, а той бил уволнен. 

Бившият рибарски шеф също така отрича твърденията на бивши служители на агенцията да е оказвал политически натиск и принуда над тях, както и да е правил политическа чиста във ведомството.

На атаките, че по негово време са отстранени 37 служители на ИАРА Сакаджиев отвръща, че година и половина преди неговото назначение предишното ръководство е освободило 130 души.

Той отбелязва, че под негово ръководство агенцията е успяла да възобнови дипломатичните отношения с Румъния по Програмата за събиране на данни, съгласно Регламент 199/2008 г. за съвместни научни изследвания, каквито не са осъществявани от 2010 г.

Като друг пример Сакаджиев дава сключването на договори за научни изследвания с три от водешите научни институти в България - в Пловдив, Варна, София, което било част от предварителните условия за стартирането на Програмата за морско дело и рибарство. Така се пресякла възможността страната ни да бъде наказана за неизвършване на научни изследвания, както това е станало през периода 2011-2012 г., завършва бившият директор на ИАРА.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?