Уволненият шеф на ФБР се съгласи да свидетелства публично

Уволненият шеф на ФБР се съгласи да свидетелства публично

Уволненият шеф на ФБР Джеймс Коми е дал съгласие да свидетелства публично пред разследващата комисия в американския Сенат, съобщиха в събота световните информационни агенции. Коми бе освободен от президента Доналд Тръмп, което доведе до огромен политически скандал в САЩ. Причината е, че уволнението се случи, докато ФБР водеше разследване за предполагаеми руски връзки на Тръмп и екипа му.

"Бившият директор на ФБР Джеймс Коми се съгласи да свидетелства публично пред Комисията (по разследвания към долната камара на Сената – б.р.). Тя ще насрочи дата за изслушването след Деня на загиналите във войните (29 май)", съобщиха ръководителите на комисията Ричард Бър и Марк Уорнър.

Двамата обясниха, че по време на изслушването ще бъдат изяснени и причините, довели до уволнението на Коми на 9 май.

Преди ден “Ню Йорк таймс“ публикува части от разговора между Доналд Тръмп и Сергей Лавров по време на посещението на руския външен министър във Вашингтон.

"Бях подложен на голям натиск заради Русия. Това е премахнато. Не съм разследван", е споделил Тръмп пред своя гост по повод уволнението на шефа на ФБР. Отделно Тръмп е казал за Коми, че е “бил луд, истинска откачалка“.

Публикацията на "Ню Йорк таймс" бе разпространена часове, след като Тръмп отпътува от САЩ за първото си задгранично пътуване в Близкия изток и Европа.

Говорителят на президентската институция Шон Спайсър обясни, че Коми оказвал ненужен натиск над способността на президента да води дипломатическите контакти с Русия по проблеми като Сирия, Украйна и "Ислямска държава".

"Разследването така или иначе винаги ще продължи и очевидно отстраняването на Коми нямаше да го прекрати. Отново истинската новина е, че националната ни сигурност е подкопана от изтичането към медиите на лични и строго засекретени разговори", допълва Спайсър.

По-късно през деня руският външен министър Сергей Лавров каза, че не е обсъждал уволнението на бившия директор на ФБР Джеймс Коми с американския президент Доналд Тръмп. “Въобще не сме засягали този въпрос“, казва Лавров, цитиран от руската агенция “Интерфакс“.

Споделяне

Още от Свят