Уволненият за финансови нарушения Родион Попов загуби дело срещу Бойко Ноев

Софийският районен съд оправда изцяло бившия министър на отбраната Бойко Ноев по дело от частен характер за клевета, заведено срещу него от подполковника от резерва Родион Попов.

Попов бе отзован от поста военен аташе в Мадрид и разжалван за финансови нарушения. Впоследсвие той заведе дело срещу бившия министър на отбраната, който в отговор на депутатски въпрос от трибуната на парламента е заявил, че това не е първото такова деяние на Попов и че още през 1988 г., като военен аташе, тогава в Дамаск, също е бил наказван за подобни нарушения с особено тежкото наказание "непълно служебно съответствие".

За финансовите нарушения на Попов като военен аташе в Мадрид има акт за начет, изготвен от Държавен финансов контрол, за сума над 5000 щ.долара. Очаква се Министерството на отбраната да си потърси парите по съдебен ред.

През 2001 г. Попов бе кандидат за депутат в листите на НДСВ в Ловеч. Той бе изваден от тях след писмо от министър Ноев до Симеон Сакскобурготски, в което го информира, че срещу Попов има заведени две следствени дела.

Адвокат на Попов по делото е Лилко Йоцов, който по предложение на Бойко Ноев, като министър на отбраната през 1994 г. бе уволнен от поста главен прокурор на въоръжените сили.

Родион Попов бе осъден да заплати на Бойко Ноев всички направени от него разходи по делото в размер на 400 лв.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?