Според обясненията на премиера и вътрешния министър:

Уволненият зам.-министър бил политическа номинация, МВР нямало данни да е свързан със СИК

Уволненият зам.-министър бил политическа номинация, МВР нямало данни да е свързан със СИК

Уволненият само за два часа зам.-вътрешен министър Иван Иванов, оказал се бивш представител на силовата групировка СИК, бил проверен в информационните масиви на МВР, където нямало подобни данни. Така премиерът Пламен Орешарски коментира в четвъртък поредния си кадрови гаф.

"Причината за неговото отстраняване беше информацията, която се появи, че през 90-те години е заемал неподходящи длъжности. Иванов е проверен през архивите на МВР, но такива данни няма там", посочи Орешарски.

Справка в информационната система ДАКСИ показва, че от 1995 г. Иван Валентинов Иванов е управител на клона на групировката СИК в Шумен. Вписването е направено с решение на Шуменски окръжен съд от 20 декември 1995 г. по фирмено дело 217/1995 г.

"Ще продължа да уволнявам всеки, когото смятам за неподходящ. Ще уволнявам всеки, за който се появят каквито и да е съмнения", каза премиерът Пламен Орешарски по повод на уволнението на зам. - вътрешния министър Иван Иванов часове след като бе назначен в сряда.

Конфузът с поредната кадрова "грешка" на новите управляващи се случи часове след като поотделно и колективно се "покаяха" за избора на Делян Пеевски от ДПС за председател на ДАНС, отмениха назначението и обявиха нови високи стандарти и критерии за хората по върховете на властта.

"Иван Иванов не е моя кандидатура. Приех едно такова политическо назначение, воден от мотивите, че политическите партии, които подкрепят кабинета, трябва да имат възможност, посредством заместник-министрите, да упражняват контрол върху политиките – тяхното изграждане и провеждане в съответните министерства", каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред БНР.

Той допълни, че изнесените в медиите факти правят абсолютно неприемливо оставането на Иван Иванов в ръководеното от него министерство.

"Считам, че такива факти силно подриват доверието в ръководството на МВР, което е абсолютно неприемливо и недопустимо. В системата на МВР, както и в ДАНС няма данни, които да са компрометиращи за г-н Иван Иванов. Не съм си и помислял дори, че е възможно, тъй като той все пак е народен представител”, заяви Цветлин Йовчев.

Той обеща, че вече ще бъдат извършвани изключително подробни проверки.

На въпрос дали все още е актуално предложението той да бъде силов вицепремиер, Йовчев отговори, че е провел разговори с министър-председателя по тази тема. "И двамата сме на мнение, че не бива да се прибързва с едно такова решение и назначение, по простата причина, че реформите, колкото и тежки и радикални да са, могат да бъдат извършени и без да има посочен и назначен силов вицепремиер”, заяви лаконично той.

Назначението на трети вицепремиер, който да отговоря за сектор "Сигурност", бе предложено миналия петък от Орешарски заедно с издигането на Делян Пеевски от ДПС за председател на ДАНС.

На въпрос за недоволството на хората срещу областни управители, Орешарски каза, че за когото и да е от тях, ако излезе компрометираща информация, ще го смени веднага.

Случаят със светкавично оттегления зам.-министър не се посреща еднозначно в БСП. Министърът на външните работи Кристиан Вигенин определи реакцията като адекватна и бърза.

"Това е недопустимо и смятам, че мерките на г-н Йовчев бяха абсолютно коректни, така трябва да се действа, нямаме право на подобни назначения", коментира Вигенин.

Министърът на отбраната Ангел Найденов определи назначението на Иванов като "очевидна грешка". На реплика, че това е четвърта персонална грешка за двайсетина дни, Найденов отговори: "Другите направиха 40".

Според депутата от БСП Красимир Янков целта на скандала с Иван Иванов е да се дискредитира правителството. "През 2009 г. избрахме премиер, който също се знае каква биография има," коментира той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?