Уволненият заради скандала "Хуавей" британски министър отрича да е замесен

Правителството пък отрича, че китайската компания ще изгражда британската 5G мрежа

Гавин Уилямсън

Уволненият британски министър на отбраната Гавин Уилямсън отрече да има каквато и да било роля в изтичането на информация за китайската компания "Хуавей", съобщиха информационните агенции.

"Съжалявам, че смятате, че неотдавнашното изтичане на информация от Съвета за национална сигурност е тръгнало от моето министерство. Категорично смятам, че не е така".

Това написа Гавин Уилямсън в писмо до премиера Тереза Мей, което публикува в социалната мрежа "Туитър".

"Твърдо отричам да съм бил замесен по какъвто и да е начин в изтичането и съм уверен, че подробно и официално разследване ще покаже, че съм прав", посочва той.

Гавин Уилямсън беше уволнен в сряда вечерта след разследване във връзка с изтекла информация от тайно правителствено заседание. На него се е обсъждало евентуалното включване на "Хуавей" в изграждането на британската 5G мрежа. Правителството твърди, че не е било взимано решение по този въпрос, но местни медии съобщиха, че Мей вече е дала положителна санкция.

Великобритания за пръв път ще има жена военен министър

Мястото на Уилямсън ще бъде поето от Пени Мордант, досегашен министър за международно развитие. Тя е първата жена във Великобритания, която става министър на отбраната.

Тереза Мей е уведомила Уилямсън, че разследването е "осигурило достатъчно доказателства, които предполагат, че той носи отговорност за нерегламентирано разкриване на информация“ от среща на Националния съвет по сигурността на 23 април.

"Няма друга достоверна версия, която да обясни събитията, довели до изтичането на информация", посочила Мей.

Правителство на Великобритания беше разтърсено от скандал кой е отговорен за изтичане на новината, че Мей е позволила на "Хуавей" да развие британската 5G мрежа.

Обсъжданията в Съвета за национална сигурност се посещават само от министри и служители по сигурността, които подписват Закона за държавната тайна, който ги задължава да не разкриват никаква информация, или рискуват съдебно преследване.

"Хуавей" ще изгражда "несъществени елементи" от британската 5G мрежа

Вестник "Дейли телеграф" съобщи, че Мей е одобрила даването на разрешение на "Хуавей" за изграждане на "несъществени" елементи на британската телекомуникационна мрежа от следващо поколение.

САЩ категорично се противопоставят в участието на китайската компания, която обвиняват, че шпионира в полза на китайското правителство. 

Споделяне

Още от Европа