Уволниха началник на военното училище в Русия заради осакатен новобранец

Уволниха началник на военното училище в Русия заради осакатен новобранец

Вицепремиерът и министър на отбраната на Русия Сергей Иванов е наредил да бъде освободен от длъжност и уволнен от военна служба началникът на Висшето военно командно училище в Челябинск, генерал-майор В.А.Сидоров, предаде БТА като се позова на руски информационни агенции.

Причината за уволнението е инцидент с осем войници, жестоко бити от група военнослужещи, сред които и офицери. Според информацията, след побоя се е наложило на един от малтретираните редници да бъдат ампутирани краката и половите органи.

Началникът на училището е знаел за случилото се, но се е опитал да скрие фактите за престъпленията, извършени от подчинените му, смятат военните прокурори. Във връзка с побоя в Челябинския гарнизон, военната прокуратура е образувала десет наказателни дела.

На съвещание във военното ведомство, ръководено от Сергей Иванов,  е било решено да се налагат по-тежки наказания на длъжностни лица, допускащи укриване на престъпление и инциденти, казармено хулиганство и неуставни отношения, предаде още БТА.

По данни на статистиката, всяка година в руската армия загиват около 1000 наборни войници. Според военните, само 30 от случаите са в резултат на издевателство, докато останалите са в резултат на самоубийство. На практика обаче, около 1/3 от всички загинали са при укрито малтретиране.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?