Уволниха цялата съдийска комисия на БФС

Уволниха цялата съдийска комисия на БФС

Изпълкомът на Българския футболен съюз (БФС) освободи цялата съдийска комисия към съюза. Извънредното заседание на изпълкома бе свикано от президента на БФСБорислав Михайлов след поредица мачове със скандално съдийство. Последният от тях предизвика по-рано в понеделник протест на фенове на Левски в центъра на София.

 "Решихме да освободим цялата съдийската комисия. Причината е, че хората не са си свършили работата. Всеки, който не си върши задълженията, трябва да бъде освободен", заяви директорът на националните отбори по футбол Наско Сираков.

Първоначално очакванията бяха, че поста си ще загуби само председателят на съдийската комисия, след като по-рано през деня вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков коментира, че "Димо Момиров ще си ходи".

Наско Сираков съобщи още, че и съдийските бригади, ръководили дерби мачовете в последните дни, ще бъдат отстранени за неопределено време. Става дума по-специално за Станислав Ставров, свирил мача за купата на България Черно море-Левски в неделя, и Александър Костадинов, ръководил играния в събота също за купата мач ЦСКА-Литекс.

Към обед в понеделник 150 фенове на Левски излязоха на протест, след като отборът бе ощетен от съдията във вчерашната среща срещу Черно море. Ден по-рано реферът Станислав Ставров отмени редовен гол за Левски във вратата на Черно море и сините паднаха с 4:1. По време на протеста "сините" фенове поискаха срещата да бъде преиграна.

"Много им става подкрепата на Черно море”, заяви по повод мача Йордан Лечков. Той коментира, че не може да разбере защо на определени отбори им трябва да плащат на съдиите и да уреждат мачове, при положение, че нямат нито готови стадиони, нито терени, нито дават пари за развитие на детско-юношеския футбол. По думите му резултат от платените мачове е, че при следващи срещи на европейско ниво отборите се излагат и така дискредитират българският футбол, като цяло.

Протестът на феновете на Левски се проведе пред Руската църква в столицата, близо до която се провеждаше и тържество на съдиите, на което бе обявен най-добрият съдия за изминалата година. Феновете не пропуснаха да засипят с хули рефера Николай Йорданов, който свири дербито между Левски и Литекс.

Съдийското тържество не бе уважено от президента на БФС Борислав Михайлов, шефа на съдийската комисия Димо Момиров и шефа на ПФЛ Валентин Михов.

Част от фенове на Левски по-късно продължиха протеста си и по време на заседанието на Изпълкома на БФС. Сградата на футболната централа бе охранявана от униформени полицаи.

Споделяне

Още от Спорт