Уволняван за корупция ще оглави борбата с корупцията, РЗС поема външната политика

Уволняван за корупция ще оглави борбата с корупцията, РЗС поема външната политика
Разследваният за корупция бивш зам.-министър на извънредните ситуации Делян Пеевски ще е член на спецкомисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в новия парламент, а в определен момент ще бъде и неин председател. Това реши парламентарната група на ДПС във вторник, след като бяха разпределени председателските и зам.-председателските постове в комисиите. ДПС ще оглави една комисия – тази по околната среда и водите. Неин шеф ще е досегашният министър на околната среда и водите Джевдед Чакъров, срещу когото имаше множество явни и неявни сигнали за корупция и чийто злоупотреби започнаха да излизат наяве още в първия работен ден на новоизбрания министър от ГЕРБ Нона Караджова.

"Ред, законност и справедливост" (РЗС) ще излъчи шеф на комисията по външна политика и отбрана. От партията съобщиха, че техният кандидат е Димитър Чукарски.

"Атака" ще оглави комисията по образование и най-вероятно ще повери председателството на Огнян Стоичков.

Синята коалиция ще оглави две комисии – тази по икономическа политика, енергетика и туризъм, както и по правата на човека. Очаква се председател на икономическата комисия да стане лидерът на СДС Мартин Димитров. От ПГ на Синята коалиция казаха, че лидерът на ДСБ Иван Костов няма претенции към шефски пост. ГЕРБ ще има 10 председатели и 15 заместник-председатели в парламентарните комисии, съобщи пред журналисти във вторник Искра Фидосова от ПГ на ГЕРБ.

На БСП, която има втора по численост парламентарна група, е било предложено да избере между социалната комисия и тази по европейски въпроси и контрол на еврофондовете, каза пред репортери Фидосова. БСП обаче заявили, че са социална партия и държат да оглавят социалната комисия. Така социалистите отрязаха досегашния вицепремиер по еврофондовете и настоящ депутат от Коалиция за България Меглена Плугчиева, която би била най-логична кандидатура, от председателски пост на една от най-важните комисии в НС.

Плугчиева е наказана за решението си да се отклони от партийната линия и да гласува "въздържал се" вместо "против" кабинета на Бойко Борисов.

БСП отричат това и твърдят, че предварително са решили да вземат социалната комисия и да я поверят на досегашния ресорен министър Емилия Масларова. В същото време Плугчиева коментира пред репортери, че сега за пръв път чува, че левицата се отказва от комисията по еврофондовете.

На заседание по-късно парламентарната група на левицата определи и кои ще са нейните заместник-председатели в комисиите. Плугчиева ще е заместник в комисията по еврофондовете. Румен Петков - на комисията по местно самоуправление. Румен Овчаров ще заеме заме.-председателско място в бюджетната комисия, Ангел Найденов - в комисията по отбрана, Евгений Желев - в здравната комисия. В правната комисия за заместник е предложен Любен Корнезов, в транспортната - Петър Мутафчиев. 

За членове на паритетен принцип в комисията за ДАНС е предложен Димитър Дъбов, в антикорупционната комисия - Бойко Великов. 

ГЕРБ ще излъчи председателите на комисиите по еврофондовете, по бюджет и финанси, правната, регионалната, вътрешната, земеделието и горите, по здравеопазване, транспорт и съобщения, по култура и медии. От управляващата партия още не са посочили поименно кои ще са те.

В парламента има още две комисии – за контрол на ДАНС и за борба с корупцията, които поради специалния си статут бе решено да са съставени на паритетен принцип, с по един депутат от всяка парламентарна група и да бъдат председателствани на ротационен принцип от представител на група, различна от най-голямата. За формирането на тези комисии тепърва ще има консултации.

ДПС решиха, че техният представител в антикорупционната комисия, който в определен период ще поеме и ротационното председателство, ще е Делян Пеевски. Синът на бившата шефка на тотото и настоящ меден магнат Ирена Кръстева бе обвинен преди две години, че е искал от шефа на "Булгартабак" да назначава кадри на ДПС на ръководни длъжности в предприятия от холдинга, а освен това го рекетирал за пари. Делото срещу Пеевски обаче бе прекратено, тъй като не се намериха свидетели да подкрепят твърденията на бившия директор на "Булгартабак" Христо Лачев. Тогава бившият премиер Станишев, който бе уволнил Пеевски заради корупционния скандал, го възстанови на зам.-министерския пост.

ДПС ще сложи депутата Камен Костадинов в комисията за ДАНС. Йордан Цонев, който досега оглавяваше бюджетната комисия, ще е зам.-председател на икономическата комисия. Касим Дал ще е зам.-председател на вътрешната комисия, а Юнал Тасим – на комисията по земеделие. Досегашният зам.-министър на регионалното развитие от ДПС Искра Михайлова ще е зам.-шеф на комисията по еврофондовете.

Съставът на постоянните комисии в НС се очаква да бъде одобрен в сряда.

Споделяне

Още по темата

Още от България