Уволняват всички митничари без висше образование

Всички митничари без висше образование, които са около 200 души, ще бъдат освободени. Мотивът е промяна в критериите за длъжността митнически инспектор. Досега не се е изисквало те да бъдат с висше образование. Това разказаха пред Mediapool митничари.

 

Първите 14 митничари вече са уволнени. От тях 8 са работили на митница “Калотина”, а три на летище “София”, съобщи Дарик радио, като се позова на свои източници в агенция “Митници".

 

На митница “Гюешево” 14 митничари без висше образование са получили уведомление да представят диплома в 14-дневен срок. Служителите са в неведение каква ще им е съдбата след това, защото още не им е казано.

 

Поредната реформа в митниците засяга митничари с над 20 и 30 годишен стаж, които са на ниски позиции още от времето на социализма и цял живот са работили само това.

 

Неофициално от агенция “Митници” са коментирали пред Дарик радио, че реформата, в която се освобождават всички специалисти без висше образование, е поредното “безумие", което се случва в митниците.

 

Голяма част от хората, които са изгубили работата си или ще я изгубят в близките няколко дни заради липса на диплома от университет, са от провинцията и цял живот са работили на митнически пункт. Според митничари тази реформа единствено би стимулирала изваждането на фалшиви дипломи или завършването на висше образование проформа, за да може хората да запазят работата си.

 

Уволненията заради класификатора, както го наричат в митниците, нямат пряка връзка с протестите, които са на хората от централното управление на агенцията заради решението на финансовия министър да мести управлението в Русе. Там няма специалисти, които не са завършили висше образование.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?