Увредените от тютюнопушене бели дробове се възстановяват след отказ от цигарите

Увредените от тютюнопушене бели дробове се възстановяват след отказ от цигарите

Белите дробове на пушачите се възстановяват след отказ от вредния навик и здравите клетки заменят увредените от цигарите, сочи ново проучване, цитирано от световните медии.

Отдавна е известен рискът от развиване на рак на белия дроб от любителите на тютюна. Той обаче намалява след спиране на цигарите.

Изследване, публикувано в сп. "Нейчър", разкрива, че ползите от спирането на вредния навик са далеч по-големи – тялото използва "резервоар от здрави клетки", за да замени увредените след отказ от тютюнопушенето.

Съавторът на проучването Питър Кембъл от базирания във Великобритания институт "Wellcome Sanger" посочва, че резултатите дават нова надежда за пушачите, които искат да спрат цигарите.

"Хора, които са пушили сериозно в продължение на 30, 40 или повече години, често казват, че е твърде късно да престанат, тъй като вредата вече е нанесена. Вълнуващото в нашето изследване е, че то показва, че никога не е твърде късно", казва Кембъл в прессъобщение на института.

"Някои хора в проучването ни са изпушили над 15 000 кутии цигари в живота си. Но само след няколко години въздържание много от клетките не показват никакви следи от вредата от тютюна", допълва той.

Споделяне

Още от Общество