Уязвими на лихвени шокове са 51 банки в еврозоната

Близо половината от най-големите финансови институции в еврозоната може да има нужда от още капитал

Уязвими на лихвени шокове са 51 банки в еврозоната

Петдесет и една от най-големите банки в еврозоната не са защитени от внезапна промяна в лихвените проценти и може да се наложи да заделят още капитал срещу този риск.

Това предупреди създаденото преди три години надзорно поделение на Европейската централна банка (ЕЦБ), което оповести резултатите от стрес тестове на 111 финансови институции в пространството на единната валута. "Банков надзор“ на ЕЦБ надзирава 120-те най-големи трезора в 19-те държави от еврозоната.

В понеделник Франкфурт обяви още, че се готви да започне да ограничава паричните стимули след години на свръхниски лихви и мащабни изкупувания на облигации. Това означава, че се подготвя почвата за постепенно вдигане на лихвите, за което се говори поне от година.

Процесът обаче по всяка вероятност няма да стартира съвсем скоро. ЕЦБ уточни, че не планира да вдига основната си лихва, която сега е нулева, докато не приключи изкупуването на облигации. Това означава, че промяна в курса едва ли ще има преди 2019 година, твърди Асошейтед прес.

При симулиране на различни сценарии - от неочаквано затягане на паричната политика до замразяване на кредитирането, каквото имаше след фалита на "Леман брадърс“, ЕЦБ е установила, че повечето от 111-те най-големи банки във валутния съюз, които е проверила (тоест общо 60 банки), са добре подготвени за лихвени шокове.

Повишаването на лихвите би увеличило нетния лихвен доход на банките, става ясно от резултатите на ЕЦБ. При хипотетичен шок, включващ повишаване на лихвите с 2 процентни пункта, нетният лихвен доход на трезорите ще нарасне с 4.1 процента тази година и с 10.5 процента през 2019 г.

Печалбите на някои банки изостанаха заради сегашната среда на много ниски лихвени проценти, оказваща натиск върху разликите между лихвите, по които банките взимат кредити, и тези, по които дават, припомня Асошейтед прес.

ЕЦБ обаче предупреждава, че са необходими "интензивни дискусии" с 51 от банките, след като е открила, че те вероятно стават уязвими чрез големите залози върху дериватни инструменти и прекалено агресивните модели за изчисляване на риска.

Евентуално повишаване на лихвените проценти би могло да означава, че въпросните банки внезапно ще се нуждаят от още капитал, става ясно от резултатите.

При въпросните 51 банки може да се стигне до повишаване на изискуемия капитал с до 0.25 процентни пункта, въпреки че решението за всяка една от институциите зависи от индивидуалните обстоятелства.

Останалите 60 институции могат дори да редуцират капитала си в същото съотношение – с до 0.25 процентни пункта.

ЕЦБ е изчислила още, че ако лихвите останат на нивата си от края на 2016 г. и при липса на кредитен растеж лихвеният доход на банките ще се свие със 7.5%.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?