Уж финалното обсъждане на Закона за хората с увреждания върна дебата в изходна позиция

Протестиращи майки обявиха готовност за разрастване на палатковия протест и поискаха оставки

Уж финалното обсъждане на Закона за хората с увреждания върна дебата в изходна позиция

Финалното обсъждане на законопроекта за хората с увреждания премина под знака на поредния скандал, след като представители на протестиращите майки на деца с увреждания и обмбудсманът Мая Манолова обявиха, че всичките им забележки и предложения от последните седмици не са взети под внимание.

Освен това протестиращите майки обявиха, че протестът им продължава и изразиха готовност да издигнат палатков лагер и пред социалното министерство освен пред парламента. Те поискаха и незабавните оставки на председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски и на зам.-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова.

Представители на протестиращите майки и Манолова се обявиха категорично против подготвения финален вариант на законопроекта, който им е бил изпратен късно снощи и обявиха.

Основните им критики са свързани с текстовете за индивидуалната оценка на потребностите, медицинските изделия и помощните средства, както и за липсата на яснота за функциите и правомощията на специалния орган, който се предвижда да координира политиките за хората с увреждания.

Участващи в обсъждането на законопроекта майки коментираха, че са се почувствали излъгани.

"Всичко, което сме говорили, писали, предлагали, просто не е взето предвид и по някакви неясни обстоятелства, са изписани други текстове", каза обмудсманът Мая Манолова.

По думите и в проекта на социалното министерство няма реформи, а само допълнителна финансова подкрепа. По думите ѝ освен финансова подкрепа майките имат нужда и от подкрепа за нормален живот, а такава не се гарантира от документа.

Манолова даде пример, че мерките за които тя и протестиращите майки настояват от седмици са залегнали с по едно изречение и при това са описани твърде неясно.

Така например по отношение на личната помощ не бил разписан ясен ангажимент, че комисията която прави индивидуална оценка на човека с увреждане ще прави и оценка на това от каква лична помощ има нужда.

Също така проектът предвиждал от 1 януари 2020 г. да бъде създаден специализиран орган, който да координира политиките за хората с увреждания, но това било разписано пак с едно изречение в преходните и заключителните разпоредби, без да се уточнява какъв ще бъде този орган и какви ще бъдат неговите правомощия, ангажименти, функции, както и от кого ще бъде избиран.

"Текст по текст се води битка", коментира Манолова.

В петък идната седмица предстои нова среща с вицепремиера Томислав Дончев. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?