Ужасяващи условия за имигрантите в Гърция

Имигрантите в Гърция са изправени пред ужасяващи условия в центровете за задържане и пред засилваща се враждебност по улиците на страната. Това заяви специалният докладчик на ООН за правата на имигрантите Франсоа Крепо, цитиран от Ройтерс.

Крепо, който представи предварителните си заключения след края на деветдневната си мисия в Гърция, посочи, че много от 130-е хиляди имигранти, повечето от Африка и Азия, сред които има и огромен брой деца, нямат достатъчно храна, живеят без отопление и топла вода.

Условията за живот са били лоши в повечето от 11-те центъра за задържане, които Крепо е посетил. Това са места, в които не бих искал да прекарам повече от час. Това са шокиращи места, каза Крепо. Тежко е да гледаш деца - тригодишни, петгодишни, зад решетките, добави той.

Специалният докладчик на ООН за правата на имигрантите посочи още, че се наблюдава увеличение на насилието, извършено с расистки мотиви, а гръцките власти не правят нищо, за да го овладеят. Пострадалите от насилие в повечето случаи дори не съобщават за претърпяното от тях, тъй като се страхуват да не бъдат депортирани, ако се свържат с полицията, която също понякога е участва в нападенията.

Крепо каза, че в някои случаи пострадалите от насилие са видели у нападателите им символа на неонацистката партия Златна зора, представена в парламента. Много имигранти нямат достъп до адвокат или казват, че се опасяват адвокатът да вземе парите им и после да не работи по делата им.

Споделяне

Още от Балкани