В "12 без 5" туризмът влезе в плана за възстановяванe

Земеделски асоциации се обявиха против 850-те млн. лв. за "Напоителни системи"

В "12 без 5" туризмът влезе в плана за възстановяванe

В "12 без 5" туристическият бранш бе включен в националния план за възстановяване от правителството в оставка на Бойко Борисов. Хотели и хижи на частни предприемачи, а също и тези на Българския туристически съюз ще могат да поставят соларни панели на покривите си и други ВЕИ мощности, да санират сгради и да изграждат смарт туристически пътеки със средства по плана. В същото време редица земеделски асоциации се обявиха против "наливането" на 850 млн. лв. в напоителни канали и алармираха, че "опасността тези средства да бъдат източени е реална". Земеделската общност изрази тази си позиция на среща, организирана от депутати от "Демократична България" и "Зелено движение".

В последния момент

Включването на туристическия бранш буквално се случва в последния момент.

"Промените бяха договорени с екипа на вицепремиера Томислав Дончев в понеделник и влязоха в разгледаните текстове на плана на проведената бюджетна комисия във вторник", уточни пред Mediapool Румен Драганов, зам.-председател на Българския туристически съюз. Във вторник премиерът Бойко Борисов размисли и обяви, че днес правителството му ще одобри националния план и дори ще го изпрати в Брюксел, но само за предварителна оценка, която дори не е задължителна. Действително планът бе одобрен в сряда и изпратен в Брюксел за предварителна оценка, стана по-късно ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Туристическият бранш се включва в програмата за енергийна ефективност, което ще позволи на хижи и хотели, подобно на жилищни блокове и къщи по селата, да могат да санират сградите си. Същото се отнася и за 214-те хижи на Българския туристически съюз.

Секторът ще може да осъществява и ВиК проекти и изгражда пречиствателни станции със средства по плана, уточни още Драганов. Наред с това ще бъде включен в подчастта на "Зелена икономика" и ще може да инсталира ВЕИ мощности като соларни панели и ветрогенератори, ако за последното има условия.

Туристическият сектор ще бъде включен и в стълба за дигитализация, разказа още Драганов. На практика заетите в бранша ще могат да изграждат т.нар. смарт стълбове, които да осигуряват връзка със спасителната служба в планината, да излъчват звукови и светлинни сигнали. Наред с това ще се използват за валидиране на застраховки, т.е. всеки турист чрез чекване чрез тях ще може да докаже, че действително е бил в планината, ако се наложи да търси обезщетения за настъпили събития. Въпросните стълбове ще предават и информация за туристическите атракции в района. Освен това със средства от националния план ще може да се създават дигитални продукти за 3D реалност.

"Представете си, че сте на дадена туристическа пътека, но тя е в мъгла. Правите снимка с телефона си и чрез приложение тя ви зарежда същата пътека в 3D реалност в ясно време, така по-лесто може да се ориентирате и да се избегнат инциденти", разказа още Драганов.

Земеделието е против 850 млн. лв. за канали за напояване

Земеделски асоциации се обявиха против изграждането на напоителни канали за 850 млн. лв. по Плана за възстановяване и то от държавната фирма "Напоителни системи". Това се е случило във вторник на среща инициирана от Албена Симеонова, депутат от "Демократична България" и "Зелено движение". В нея е участвал и народният представител Борислав Сандов, който е съпредседател на "Зелено движение".

"Представителите на производителите на плодове, зеленчуци, картофи, ягодоплодни, черупкови, биопродукти, оранжерийни, етерично - маслени, животновъди, пчелари изказаха несъгласието си с този план, предложен от правителството на ЕК. Хората, които осигуряват храната ни и непрекъснато се сблъскват с различни проблеми при работата си, не са съгласни тези средства да бъдат наляти в една държавна компания, която да лее бетон и гори дизел! Опасността тези средства да бъдат източени е  реална!", посочи в сряда Симеонова във фейсбук.

Асоциациите настояват планът да бъде в полза на производителите и околната среда.

До няколко дни ще бъде изготвен документ, който ще предложи промяна в ПВУ, за да модернизира земеделието и спаси бизнеса на малките и фамилните фермери.

Споделяне

Още от България