"В 21 век в ЕС се въвеждат електронни услуги, а не се местят администрации"

Мартин Димитров

В 21 век в Европейския съюз се въвеждат електронни услуги, а не се местят администрации. Това каза от парламентарната трибуна преди началото на петъчния контрол съпредседателят на Синята коалиция и бивш лидер на СДС Мартин Димитров.

Повод за думите на Димитров стана упорството на финансовия министър Симеон Дянков да проведе преместване на централните управления на някои от държавните администрации от столицата в други областни градове. Той смята да започне с централното управление на Агенция "Митници" и наесен да го премести в Русе.

Идеята на министъра е главният офис на НАП да се премести във Велико Търново, агенцията за лозята и виното - в Плевен, Морската администрация - във Варна и т.н.

Мотивите му са, че така ще се разтовари София, а и ще са намери квалифицирана работа на специалисти в големите провинциални градове.

Според Мартин Димитров в Синята коалиция са убедени, че е голяма грешка да се местят НАП и митниците в момент на криза.

Какъв ще бъде ефектът от преместването, попита Димитров. Според него най-сериозният проблем от това действие ще е спадането на събираемостта на приходите в бюджета още през тази година. Той обясни и притесненията на Синята коалиция, че много служители ще напуснат работа, защото ще трябва да се разделят със семействата си, ако се преместят.

Димитров посочи, че с действията си правителството обезглавява данъчната и митническата администрация. Преди да се направят такива предложения, трябва да се направи преценка на плюсовете и минусите и най-вече на рисковите, добави той.

В момента ЕС изживява най-голямата криза и в този момент никой не прави какъвто и да било експеримент, заяви Димитров и добави, че в подобни случаи три пъти се мери, преди да се реже. Вие искате да режете, въпреки че не сте премерили дори един път, заключи Димитров.

Според него тези реформи трябва да се отложат за по-далечно време.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес