В 40 града в Северен Китай е обявена повишена степен на екологична заплаха

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Местните власти в 40 града от Северен Китай, включително Пекин, са обявили повишена степен на екологична заплаха заради силно замърсяване на въздуха, предаде китасйката агенция Синхуа.

Агенциите съобщиха по-рано днес, че заради тежкия смог в района от утре се въвежда най-високата, червена степен на екологична заплаха в северния град Тянцзин, пряко подчинен на централната власт.

Същата степен бе обявена от 19 до 22 декември в Пекин, където заради смога бе ограничено движението по пътищата, властите забраниха фойерверките и готвенето на открит огън, редица предприятия спряха работа, а училищата не провеждаха занятия.

Днес столичната управа обяви, че понижава екологичната опасност до "жълта степен". Видимостта на пекинските улици остава под 500 метра. Синоптиците смятат, че мъглата ще се разсее най-рано утре вечерта.

В Тянцзин, който не е далеч от Пекин, нивото на вредните фини прахови частици във въздуха надхвърля над 10 пъти концентрацията, смятана за безопасна от Световната здравна организация. Там е въведен от утре "червен" код за опасност, също и ред ограничения, засягащи транспорта и промишлеността.

За основни източници на вредните фини прахови частици в Китай дълго време се сочеха изгорелите автомобилни газове. През последните месеци обаче местни медии все по-често поместват данни от анализи, показващи, че основна причина за смога в Северен Китай са газовете, изхвърляни от работещите с нискокачествени въглища електроцентрали, а през зимата - и от домашните печки с твърдо гориво.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?